Díjazzák a városért végzett példaértékű tevékenységet

Gergely Imre 2019. november 11., 19:32

Az előző évekhez hasonlóan idén is a gyergyószentmiklósi városnapokon adják át a Pro Urbe-díjakat és a díszpolgári kitüntetéseket. A díjakat odaítélő önkormányzat a várja a városlakók javaslatait, jelöléseit arra, hogy kit vagy kiket találnak méltónak az elismerésre.

2018-ban Garda Dezső történész részesült a díszpolgári kitüntetésben Fotó: Szent Miklós Napok

Amint a városháza közli, olyan személyek jelölését várják, akik példaértékű közösség- és városépítő tevékenységet folytatnak, vagy folytattak az elmúlt években Gyergyószentmiklósért.

A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amellyel a település tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek. Az nyerheti el, aki a közösség érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen elősegítette a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását, illetve a politikai, gazdasági, kulturális élet területén a település rangjának emelése, hírnevének növelése érdekében, akár rövid időtartam alatt is jelentős tevékenységet fejtett ki. 

A Pro Urbe-díjat azoknak adományozzák, akik több éven keresztül kifejtett munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a település, a város közösségének fejlődésében, illetve akik a település értékeinek hazai és külhoni megismertetésében, valamint az adott település kapcsolatainak gazdagításában.

{A}

Ahhoz, hogy a jelöltség a képviselő-testület asztalára kerülhessen, 50 személy támogató aláírása szükséges, illetve csatolni kell a dokumentációhoz a jelölt személy fényképét, életrajzát, egy kísérőlevelet, amelyből kiderül, miért tartják érdemesnek a díjra. A jelölési ívek a polgármesteri hivatal ügyfélfogadójában találhatók meg. Az elismerések odaítéléséről a képviselő-testület zárt körben dönt majd, a jelölések leadási határideje november 22.