Fókuszban az erdélyi agrárium

Bíró Blanka 2019. november 11., 19:03

Az agrárium társadalmi szerepe és feladata Erdélyben címmel szervezi meg november 15-én Sepsiszentgyörgyön a XV. Agrártudományi Konferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Agrártudományi Szakosztálya és sepsiszentgyörgyi fiókszervezete.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A szervezésbe bekapcsolódik a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszéke, valamint az illyefalvi LAM Alapítvány. A konferencia hagyományszerűen csatlakozik az EME főszervezésében történő Magyar Tudomány Napja Erdélyben, Értékteremtő tudomány mottójú, 18. fórumához.

Az agrártudományi konferencia idei legfontosabb célkitűzései, hogy megismertessék az agrárium társadalmi szerepét, körvonalazzák ennek jelenlegi elvárásokhoz igazodó feladatát

– tájékoztatnak a a szervezők. A konferencia keretén belül felvázolják az erdélyi agrárium helyzetét, arra törekednek, hogy elősegítsék az országhatárokon átívelő, interdiszciplináris (több tudományt, szakterületet érintő) szakmai együttműködést. Megszólaltatnak elméleti és gyakorlati szakértőket, ösztönzik a fiatalok tudományos érdeklődését, a kutatómunkába való bevonását.

{A}

A konferencián többek között a szövetkezetek alapításáról és működéséről, a székelyföldi mezőgazdaságban az együttműködésen alapuló integrációs fejlesztési lehetőségekről, a mikroszaporításról a XXI. században, a Sepsiszentgyörgy környéki talajok biológiai aktivitásának vizsgálatáról, illetve a romániai mezőgazdaságban a beruházási lehetőségekről tartanak előadásokat. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a 0371-368451 és 0737-967522 telefonszámokon, vagy a stk@ms.sapientia.ro címen lehet november 14-ig.