Nem csendesednek a belső viszályok az MPP-ben

Bíró Blanka 2019. november 11., 18:03

Egységesen kiáll Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő mellett a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete, amelynek vezetői attól tartanak, hogy Kulcsár-Terzát is megtorlás fenyegeti.

Fotó: Bíró Blanka

Kulcsár-Terza a sajtónak kiszivárgott levélben fordult Mezei János pártelnökhöz, amelyben a párton belüli tárgyalások elkezdését szorgalmazta, és magyarázatot kért arra, hogy tudomása szerint Mezei titkos megállapodást kötött a Szociáldemokrata Párttal. 

Az MPP háromszéki elnökségének tagjai sajtótájékoztatót hívtak össze hétfőn. 

Erőszakos hatalomátvétel, felelőtlenség, nyomásgyakorlás, szabálytalanság, tiszteletlenség jellemzi az MPP elmúlt időszakát.

A demokrácia elvének megcsúfolása, ahogy Mezei János vezeti a pártot, figyelmen kívül hagyva a belső rendszabályzatot” – szögezte le Csáki Attila, a párt háromszéki elnöke. A háromszéki szervezet egységesen kiáll amellett, hogy véget kell vetni a „kizárósdinak”, vissza kell állítani a törvényességet a párton belül – hangsúlyozta.

{A}

A sajtótájékoztatón Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének is üzentek, aki azt nyilatkozta, hogy az „MPP nemzeti oldalát csatolná az ellenzéki jobboldalhoz”. „Jobban ismerem az MPP-t, mint Csomortányi István, ez a párt nem úgy tagozódik, hogy nemzeti oldal és RMDSZ-es oldal, hanem van, aki fontosnak tartja a párt alapszabályzatának betartását, és van aki szemet huny a törvénytelenségek felett” – fogalmazott Pethő István, a párt országos választmányának időközben leváltott elnöke.

A jelenlegi pártelnök megválasztását egy évvel ezelőtt támogatták, abban bíztak felrázza az alakulatot, most azonban értetlenül nézik, hogy mintha akarattal próbálná tönkretenni

– mondta Szigeti Kálmán, az MPP kézdivásárhelyi elnöke, hozzátéve, hogy ilyen párt nincs Európában, hogy sorozatosan rúgja ki a tagjait, legutóbb Székelyudvarhelyen 112 tag kapott értesítést, hogy már nem tagja a pártnak.

Biró Zsoltot akkor kellett volna kirúgni, amikor az autonómia-statútum parlamenti benyújtását nem írta alá. Mezei János elnöksége alatt egyetlen lépést sem tett a székelyföldi autonómia érdekében, nem méltó arra, hogy ezt a pártot vezesse, hiszen ez volt az eredeti cél

– húzta alá Benkő Árpád, a párt elnökségi tagja. A háromszéki szervezet bizalmatlan, attól tartanak, hogy folytatódnak a törvénytelenségek, kizárások, és bár reménykednek, nem látnak konkrét megoldást a belső ellentétek tisztázására.