Utcanévváltási javaslat okozott rendkívüli kommentháborút Szentegyházán

Fülöp-Székely Botond 2019. november 11., 22:00

A tájidegennek gondolt utcaneveket változtatnák meg Szentegyházán egyes önkormányzati képviselők, akik a közösségi médiában osztották meg elképzeléseiket. Javaslatuk heves vitát szült, sokan személyes és céges irataik kicserélése miatt aggódnak.

Haáz Sándor, a névváltoztatás kezdeményezője. Nem ők döntenek az esetleges átnevezésekről Fotó: Erdély Bálint Előd

Három leendő, valamint tizenkét meglévő utca esetében javasolnának elnevezést, illetve névváltoztatást Szentegyházán – tudtuk meg Haáz Sándor ötletgazdától, helyi önkormányzati képviselőtől. Úgy véli,

az újításokra nagy szükség van, hiszen sok utcanév az elmúlt rendszerben, a település várossá minősítése után született, nem ritkán tájidegen módon.

Például személynevek, amelyeknek nincs szentegyházi vonatkozásuk, vagy különböző dátumok, amelyek szintén kifogásolhatók.

Európa más országaiban sem szokás dátumokról elnevezni az utcákat. Éppen ezért például a Május 1-et érdemesebb lenne Templom utcának hívni, hiszen valóban ott található a katolikus templom

– magyarázta. A kialakulóban lévő utcák megfelelő elnevezése pedig azért sürgető, mert később, ha már többen fognak ott lakni, ez jóval nehezebb eljárás lenne.

{A}

Nem mindenkinek tetszik

Az önkormányzati képviselők többsége egyetért Haáz Sándor elképzeléseivel, ám

a közösségi médiában közzétett ötlet bőven kapott hideget és meleget is.

A vita során sokan azt kifogásolták, hogy az utca nevének megváltoztatása miatt számtalan céges és személyes iratot kell majd kicserélni, ami nem kevés időbe és pénzbe fog kerülni.

Az általunk megkérdezett szakember megerősítette, ezen iratok kicserélésére valóban szükség van, ám ennek nem kell egyik napról a másikra megvalósulnia, hiszen van türelmi időszak. Persze

ha valaki hivatalos dokumentumokat szeretne kiváltani vagy éppen szavazati jogával szeretne élni, akkor elengedhetetlen, hogy a megfelelő cím szerepeljen a személyazonossági igazolványában.

A szülők szintén kötelesek lecserélni irataikat, ha például időközben gyerekük betölti a tizennégy évet és személyazonossági igazolványt kap, hiszen nem fordulhat elő, hogy a családtagok egy helyen laknak, mégis külön címen vannak nyilvántartva.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mindenképp segítenének

Haáz Sándor megérti, hogy számtalan kellemetlenséget szül az iratok cseréje, ám úgy gondolja, kollégáival erre is találnak majd megoldást. Már született is egy elképzelés, mely szerint

létrehoznának egy pénzalapot, ezzel támogatva az érintetteket az iratcserékkel járó költségek ügyében.

Az utánajárás, időhiány okozza a legtöbb gondot, ennek megoldására felkérnének egy ügyintézőt a feladatok elvégzésére. Az önkormányzati képviselő (a világszerte híres Szentegyházi Gyermekfilharmónia alapító vezetője) azzal is tisztában van, hogy sürgős dologról van szó, hiszen jövőre választások lesznek, akkorra pedig mindenkinek megfelelő személyazonossági igazolvánnyal kell rendelkeznie.

Nem mennek el a falig

Látva a közösségi médiában kibontakozott hatalmas vitát Haáz Sándor jelezte, hogy

az általuk megfogalmazott névváltoztatási javaslatok csupán közvélemény-kutatás céljából jelentek meg.

Mindenképpen számítanak az érintett lakók javaslataira, elképzeléseire. Elmondta, hogy néhány esetben valószínűleg nem lesz utcanév-változtatás. Ha egy adott utcában a többség ezt nem akarja, akkor nem is szeretnék erőltetni. Vannak azonban olyan utcák, ahol a lakóközösség pozitívan fogadta a névváltoztatás lehetőségét.

Egyelőre hagyni fogják a vitát kibontakozni, vasárnapra pedig lakossági fórumot szerveznek e témában. Ott fog eldőlni, hogy mely esetekben terjesztik az önkormányzati képviselők elé az utcanév-változtatással kapcsolatos elképzeléseiket.

Haáz Sándor rámutatott, első ízben az újonnan létrejött utcák elnevezését szorgalmazzák, valamint azokét az utcákét, amelyeknél a lakók ezt egyöntetűen megszavazták. Ha ez megtörtént, akkor már lesz tapasztalatuk az ilyen jellegű munkában, így bátrabban tárhatnak az önkormányzat elé hasonló javaslatokat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fölösleges sértegetések

A korántsem ördögtől való kezdeményezés a Facebookon rendkívül rövid idő alatt elfajult, és olyannyira közönségesre alacsonyodott vitát szült, hogy a napokon át háttérben maradó Molnár Tibor polgármesternek is meg kellett szólalnia. Ő egyébként azért maradt távol az elején, mert nem övé az ötlet, így érthető módon az érintett önkormányzati képviselőkre hárult javaslatuk bemutatása, illetve megvédése.

A sértegető és alpári hozzászólások „tömege” azonban a kisváros vezetőjét is lépéskényszerbe hozta. Mint a bejegyzésében írta, megdöbbenéssel fogadta az utcanév-változtatás miatt kialakult vitát.

Ő örül, hogy maguk a képviselők kezdeményeztek határozattervezetet, hiszen néhány esetben valóban szükség van névváltoztatásra, illetve névadásra. Persze mindezt csak a lakók beleegyezésével lehet megvalósítani. A polgármester arra is kitért, hogy

egyelőre konzultatív jelleggel jelentek meg a névváltoztatási javaslatok, hogy azokat az érintettek véleményezhessék.

Amennyiben ez megtörténik, csak akkor derül ki, hogy lesz-e változtatás. „Szomorúan állapítom meg, hogy egyesek már kampányhangulatot keltve, félretájékoztatva próbálják befolyásolni az ott lakó emberek véleményét. Ha valaki nem ért egyet a megfogalmazott javaslatokkal, jelezze vádaskodás és ironikus megjegyzés nélkül, elkerülve ezáltal egymás fölösleges sértegetését. (…) Valóban van sok egyéb tennivaló Szentegyházán, de ezek a hiányosságok nem mai keltezésűek. Nem lehet és nem is akarjuk megváltani a világot, de a lehetőségek szerint megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle” – közölte Molnár Tibor.

Szentegyházához kapcsolódó elnevezéseket szeretnének a kezdeményezők Fotó: Erdély Bálint Előd

Változtatásra javasolt utcanevek

Íme azok a szentegyházi utcanevek, amelyeket megváltoztatnának: Cuza Vodă, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Akarat, Március 8., Köztársaság, Munkás, Haladás, Május 1., Fürdő, Tavasz, Hajnal. Rendkívül hosszadalmas eljárást jelent az utcanevek megváltoztatása. Fontos tudni, hogy az utcák átnevezését a prefektusi hivatalhoz tartozó megyei utcanévadó bizottságnak is jóvá kell hagynia. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenniük a javaslattevőknek, hogy választási évben nem lehet az utcák nevét megváltoztatni, így nem valószínű, hogy 2021 előtt bármilyen változás is történhetne.