Klaus Johannis és Viorica Dăncilă jutottak be a második fordulóba az első exit-pollok szerint

Székelyhon 2019. november 10., 21:18

Romániai jelenlegi elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Johannis szerezte meg a szavazatok 39 százalékát a romániai elnökválasztás első fordulójában a Curs Avangarde közvélemény-kutató intézet exit-pollja szerint.

Klaus Johannis és Viorica Dăncilă. Kettejük közül kell választani az elnökválasztás második fordulójában. Fotó: Székelyhon-montázs

A második helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Románia nemrég megbuktatott miniszterelnöke, Viorica Dăncilă végzett az exit-pollok szerint 22,5 százalékkal, míg Dan Barna, az USR-PLUS pártszövetség jelöltje, a szavazatok 16,4 százalékát kapta meg a Curs Avangarde közvélemény-kutató intézet mérései szerint.

{K2}

Az IRES közvéleménykutató intézet exit poll felmérése szerint a vasárnapi államfőválasztáson a PNL jelöltje, Klaus Johannis a szavazatok 38,7 százalékát, a PSD jelöltje, Viorica Dăncilă a voksok 22 százalékát szerezte meg, míg az USR-PLUS választási szövetség jelöltjére, Dan Barnára a választópolgárok 16,1 százaléka voksolt.

Mircea Diaconu, az UN OM Szövetség jelöltje a szavazatok 7,9 százalékát kapta meg,  Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt jelöltje pedig 6,1 százalékot szerzett. 

Kelemen Hunor az RMDSZ és a magyarság jelöltjére a választópolgárok 3,9 százaléka voksolt,

Ramona-Ioana Bruynseelsre, a Humanista Erő Párt jelöltjére pedig a szavazatok 1,9 százaléka érkezett az exit-pollok szerint.

Alexandru Cumpănaşu független jelölt 1,2 százalékot, Viorel Cataramă a Liberális Jobboldal jelöltje 0,3 százalékot, Cătălin Ivan az Alternatíva a Nemzeti Méltóságért jelöltje, Ninel Peia, a Román Nép Pártja jelöltje, valamint Bogdan Marian Stanoevici független jelölt a szavazatok 0,2 százalékát kapta meg.

Sebastian-Constantin Popescu az Új Románia Párt jelöltje és John-Ion Banu, a Román Nemzet Pártja 0,1 százalékot kapott az államfőválasztáson az első exit-pollok szerint.

{A}

Johannis: a szavazópolgárok még soha nem szavaztak ennyire a PSD ellen

A román állampolgárok soha nem szavaztak ennyire világosan a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen, mint vasárnap – jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje, Klaus Johannis az exit poll eredmények ismertetése után, az Agerpres tudósítása szerint.

„Győzelem, kedves románok! Nagyobb győzelmet arattunk a PSD fölött, mint bármikor az elmúlt harminc esztendőben. A románok soha nem szavaztak ennyire hangsúlyosan és ennyire világosan a PSD ellen, és ez egy hatalmas lépés Románia számára ” – értékelt Johannis a PNL központi székházában.

Dăncilă: a szavazatoknak köszönhetően folytatjuk a kampányt

A vasárnapi szavazás eredménye hozzásegíti a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy folytassa a választási kampányt, és bebizonyítsa, mit akar tenni a románokért – nyilatkozta vasárnap este Viorica Dăncilă, a PSD államfőjelöltje, aki az exit poll felmérések eredményei szerint Klaus Johanisszal együtt bejutott az államelnök-választás második fordulójába.

„Szeretném, ha nagy figyelmet fordítanánk a jegyzőkönyvekre, hogy holnap pontos eredményünk legyen. (...) Megmutattuk, hogy mi a románok mellett állunk, és reméljük, hogy a következő két hétben egyre több román fog csatlakozni hozzánk, beleértve azokat is, akiknek most volt alternatívájuk, és más jelöltre szavaztak. Mi nem egy politikai párt ellen harcolunk” – hangoztatta Dăncilă a PSD központi székházában.

Barna: a végső eredmény a szavazatok megszámlálása után születik meg

Optimistán nyilatkozott Dan Barna, az USR PLUS választási szövetség államfőjelöltje a vasárnap esti exit poll eredmények közzététele után. Kijelentette, a végső eredmény a szavazatok megszámlálása után születik meg.

„Láttam az exit pollok eredményét, ezek az eredmények bátorítóak, pozitívak és bizakodók maradunk” – nyilatkozta Dan Barna az USR székházában az exit poll eredmények közzététele után, amelyek szerint a harmadik helyen végzett az államfői székért folyó küzdelemben, Klaus Johannis és Viorica Dăncilă mögött.

Barna köszönetet mondott a külföldön élő román állampolgároknak, akik véleménye szerint „történelmi rekordot” állítottak fel az urnáknál való jelenlét tekintetében, ami „bizalmat és reményt” ad.

{K1}

Kelemen: jobb eredményeket értünk el, mint korábban

Kelemen Hunor nagyon jónak értékelte a romániai államfőválasztás első fordulójában az RMDSZ jelöltjeként elért eredményt, ami szerinte a legjobb, mióta külön rendezik a megmérettetést a parlamenti választásoktól – számol be a Krónika.

Az exit poll eredmények ismeretében Kelemen Hunor szemmel látható megelégedettséggel nyugtázta, hogy az urnáktól távozó szavazópolgárok nyilatkozata alapján készült becslések alapján megszerezte a szavazatok 3,9–4,6 százalékát. Az RMDSZ politikusainak gyűrűjében nyilatkozó szövetségi elnök közölte,

a nem hivatalos eredmények és a szervezet számításai szerint a mostani államfőválasztáson jobb eredményt ért el, mint a 2009-s és 2014-es megmérettetésen.

Kelemen úgy vélte, hogy abszolút számban 390-400 ezer voksot kapott. A politikus megköszönte mindazoknak, akik rá szavaztak a megmérettetésen, mindenekelőtt a magyar közösségtől érkezett támogatásért fejezte ki háláját.

Köszönöm azoknak, akik úgy érezték, hogy képes vagyok képviselni őket. Ugyanakkor megköszönöm azoknak a román embereknek is, akik rám szavaztak

– jelentette ki Kelemen Hunor a Krónika tudósítása szerint.

Több mint hatszázezren szavaztak külföldön

Vasárnap 21 óráig több mint 636 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás első fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. A vasárnapi a harmadik nap, amelyen az urnákhoz várták a diaszpórában élőket. Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a mintegy 25 200 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött. A Központi Választási Iroda (BEC) online platformján elérhető információk szerint az Olaszországban élő románok szavaztak a legnagyobb számban, a számukra kialakított 142 szavazókörzetnél mintegy 129 ezren járultak az urnákhoz. Az Egyesült Királyságban, ahol 72 szavazóhelyiséget rendeztek be, több mint 114 ezer román voksolt. Németországban több mint 101 ezer román állampolgár szavazott a 80 szavazókörzetben, Spanyolországban pedig – ahol a legnagyobb számú szavazókörzetet hozták létre, 143-at – több mint 88 román állampolgár élt választójogával. A külföldön kialakított, összesen 835 szavazókörben péntek dél óta várják a román választópolgárokat. A külügyminisztérium emlékeztet, hogy a külföldi szavazóhelyiségek vasárnap helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.