Erősdön zárult a Székföldi Magyar Napok

Bíró Blanka 2019. november 10., 18:30

Hatodik alkalommal szerveztek identitáserősítő Székföldi Magyar Napokat a székelyföldi belső szórványnak tekinthető Árapatakon, Hídvégen és Erősdön.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A helyi magyar közösségek, önkormányzatok, református egyházak, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének szervezésében zajló rendezvénysorozat október 27-én kezdődött, három hétvégén át tartott, és szombaton, november 9-én Erősdön zárult. Erősdön a 90 évvel ezelőtt, Kós Károly tervei alapján épült református parókia emlékünnepségét tartották. A még épülőfélben levő közösségi ház egyik termében Kós Károlyra emlékeztek, majd kulturális műsort tartottak az erősdi kultúrházban.

„Az erősdi református parókia 1929-ben épült. Már évekkel azelőtt megfogalmazódott az igény egy új parókia építésére, az akkori lakhatatlan, egészségtelen volta miatt. Amikor jóváhagyták a kivitelezést, az erősdi asszonyok segítettek az építési munkálatokban, mivel férjeik mezei munkával foglalatoskodtak” – idézett az egyházi jegyzőkönyvekből és a falubeliek emlékeiből Ráduly Baka Zsuzsa református lelkipásztor megnyitó beszédében.

{A}

A résztvevők egy ismertetőt kaptak Kós Károlyról és az erősdi református parókiáról Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa szerkesztésében. Az erősdi gyermekek a Kőleves, illetve a Szorgalmas és a rest leány című népmese feldolgozásukat saját készítésű díszletelemekkel egészítették ki, és népdalokat énekeltek.

A Komollói Nőszövetség Amatőr Színtársulata két vidám jelenetet adott elő. A Zöld Fenyő Néptánccsoport marosszéki, szatmári és felcsíki táncokat mutatott be, Sinka Krisztina népdalokat énekelt. Az ünnepségen résztvevőket az erősdi asszonyok töltött káposztával, süteménnyel vendégelték meg.