Volt, aki az elveszettnek nyilvánított személyazonossági igazolványával is szavazott volna

Székelyhon 2019. november 10., 17:35

Hatvanegy esetleges szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett délutánig a szavazókörzetekből, ezek fele megalapozatlannak bizonyult – számolt be Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. 

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása alapján Dajbog közölte, a legtöbb bejelentés Dolj megyéből érkezett (11); Giurgiu megyéből 5, Mehedinţi és Olt megyéből 4-4, Bukarestből 5 esetben figyelmeztették a hatóságokat a választási szabályzat áthágására.

A legtöbb panasz arra vonatkozott, hogy a szavazóirodáknál egyik vagy másik jelöltre való voksolásra próbálták rábírni a szavazópolgárokat, illetve, hogy alkoholt árusítottak a szavazóhelyiségek közelében. Néhány esetben megszegték azt a szabályt, hogy egy szavazófülkében egyszerre csak egy személynek szabad tartózkodnia.

A panaszok közül öt esetben merül fel a büntetőügyi besorolás lehetősége. A szóvivő azt is elmondta, hogy tíz szankciót szabtak ki, ezek közül három figyelmeztetés és hét bírság.

{A}

Ialomiţa megyében egy személyt 1500 lejre büntettek, mert egyik szavazóhelyiség közelében alkoholos italokat árult. Giurgiu megyében választási propaganda miatt figyelmeztetésben részesült egy személy.

Neamţ megyében egyik választási iroda elnöke jelentette be nyilvánosan a szavazóhelyiségen belül és kívül is, hogy kire adja voksát. Az illetőt 2000 lejes bírsággal sújtották. Konstancán

egy nő megpróbált kétszer szavazni, először az új, majd a régi személyazonossági igazolványával, amelyet korábban elveszettnek nyilvánított.

Botoşani megye egyik szavazóhelyiségében két szavazófülke belső falán bizonyos elnökjelöltek nevei jelentek meg, ezek eltüntetése tíz percet vett igénybe, ez idő alatt szünetelt a voksolás.