Hiánypótló rendezvény: képzés a hentes és mészáros mesterségek elsajátítására

Bíró Blanka 2019. november 10., 16:30

Újabb lehetőséget nyújt az AgroSIC Közösségek Közti Társulás a hentes és mészáros mesterség elsajátítására: november 29. és december 1. között második alkalommal szervezik meg a képzést, ezúttal Barátoson. Az elméleti és gyakorlati oktatásra november 25-ig lehet jelentkezni.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Tavaly az első tanfolyam Nagybaconban volt, és nagy sikernek örvendett. „A karácsonyi ünnepekre készülve vidékünkön hagyomány a disznóvágás, ugyanakkor érezhető a húsipari szakemberek hiánya. Ezt az űrt kívánjuk betölteni.

A sertéspestis miatt a gyerekeink, a családjaink egészségi állapotára is vigyázva időszerű lenne, hogy a háztáji állatok vágása egy állategészségügyileg ellenőrzött helyen, szakember által történjen. Regionális vágóhidak üzemeltetésére lenne szükség Háromszéken

– mondta Orbán Miklós, a megyei önkormányzat fenntartásában működő AgroSIC Közösségek Közti Társulás ügyvezető igazgatója.

{A}

Tánczos Szabolcs, Barátos község polgármestere kifejtette: a község lakói a disznót télen, hóban szeretik vágni, a disznóvágás családi ünnepnek számít, a nemzedékekre átörökítik ennek a hagyományát. A székely családok azért tartanak haszonállatokat, hogy jót, egészségeset egyenek, hiszen a háztáji sertést egészséges környezetben, egészséges táplálékkal nevelik. Hozzátette, Barátoson több fiatal szakember foglalkozik sertésvágással és feldolgozással, fontos, hogy legyen alkalom a tapasztalatcserére.

A képzésre a helyek száma korlátozott, jelentkezni az agrosic2017@gmail.com e-mail címen vagy a 0374 965 488-as telefonszámon lehet, naponta 8-16 óra között.