Vitakultúrát fejlesztő versenyen bizonyíthattak a diákok

Antal Erika 2019. november 10., 19:00

Disputaversenyt tartottak Marosvásárhelyen a hétvégén. A résztvevő tanulók értékes tapasztalatokat szerezhettek a vitakultúra terén. 

Közel száz disputázó tanuló a városháza dísztermében Fotó: Gálna Zoltán

A Maros Megyei Tanács, a 7. Számú Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium szervezésében több helyszínen mérték össze tudásukat a diákok. A marosvásárhelyi résztvevők mellett Budapestről, Kecskemétről és Debrecenből is érkeztek általános iskolások és gimnazisták. Tamási Zsolt ötletgazda és főszervező érdeklődésünkre elmondta, a csapatok a Karl Popper-vitamódszer szerint tagadó és állító pozíciókból bizonyíthatták vitakészségüket, valamint a témából való felkészültségüket.

{A}

Egy vita 54 percet tartott, amelyben a játékosok a szerepüknek megfelelően, a megszabott időt tiszteletben tartva beszélhettek.

Aki disputázik, az a saját személyiségfejlődésében tesz jelentős előrelépést, hiszen megtanul érthetően, értelmesen érvelni, nem vitatkozni, hanem vitázni a szó nemes értelmében

– foglalta össze a disputa lényegét Tamási Zsolt, hozzátéve, hogy aki politikusi, vagy jogi pályára készül, annak nagy segítség a vitakultúra ismerete. De nem csupán az ügyvédek és politikusok számára jelent előnyt, ha jól és érthetően tudnak vitázni, hanem a mindennapokban, az emberi kapcsolatokban is fontos az érvek ésszerű ütköztetése. 

Fotó: Gálna Zoltán

A Magyarországon két évtizede indult disputamozgalomhoz 2007-ben kapcsolódott Marosvásárhely is. Azóta minden évben részt vesznek a tavasszal és ősszel megszervezett országos, vagyis az erdélyiekért Kárpát-medenceinek átnevezett versenyen. A hétvégén tartott döntő szervezői arra is ügyeltek, hogy ne iskolai keretekben, azaz hagyományos osztálytermekben szervezzék a versenyt, így a Marosvásárhelyre érkező diákok láthatták a város jellegzetesebb helyszíneit” – ismertette az ötletgazda.