Szombattól látogatható a parajdi sóbánya

Széchely István 2019. november 09., 10:00

Az egyelőre még nem ismert, hogy az országszerte sztrájkoló bányászok célt értek-e tiltakozásukkal, de a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője a Székelyhonnak azt mondta, hogy szombattól újraindul az idegenforgalmi tevékenység a sóbányában.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A parajdi sóbánya vájárai a Kolozs megyei Désakna bányájának a dolgozóival szolidarizálva léptek munkabeszüntetéssel járó spontán sztrájkba: október 29-én leállították a sókitermelést, majd kedden, november 5-én kiterjesztették a munkabeszüntetést a bánya turisztikai tevékenységére is.

{K1}

A több romániai bányát érintő tiltakozó akció során a bányászok szakszervezetének a képviselői többször is egyeztettek az Országos Sóipari Társaság (Salrom) vezetőségével követeléseikről, Bukarestbe utaztak a szakszervezeti vezetők. A Salrom vezetőtanácsa pénteken ült össze, és amint azt Kelemen Józseftől, a parajdi bányászok szakszervezeti vezetőjétől megtudtuk, péntek estére várták a döntést követeléseik ügyében.

Egyelőre annyit tudok mondani, hogy a turisztikai tevékenységet elindítjuk szombaton

– mondta megkeresésünkre rövid válaszában Kelemen József, hozzáfűzve, hogy még várják a Salrom vezetőtanácsi ülésének az eredményéről szóló tájékoztatást Bukarestből.

Így egyelőre még nem tudni, hogy milyen mértékben teljesülnek a bányászok követelései, sőt, az sem, hogy a sztrájkot felfüggesztik-e. Kelemen József arra sem tért ki, hogy a parajdi bányában a sókitermelés mikor indulhat újra.

A sztrájk október 28-án Désaknán kezdődött, az ottani sóbánya dolgozói üdülési jegyeket követelve függesztették fel a munkát, majd követték őket az aknavásári (Târgu Ocna) és a Slănic Prahova-i, illetve a parajdi vájárok. Utóbbiban a tiltakozó akció első napjaiban csak a sókitermelést függesztették fel a bányászok, majd miután a hétfőn éjfélig megadott határidőig semmiféle választ nem kaptak követeléseikre a Salromtól, kedden reggel a turisztikai tevékenységet is felfüggesztették.

{A}

Kelemen József akkor azt nyilatkozta érdeklődésünkre tiltakozásuk okáról, hogy az Országos Sóipari Társaság (Salrom) idei költségvetésébe év elején belefoglalt üdülésijegy-kiadásokat nemrég átcsoportosították, majd készítettek a Salromnál egy költségvetés-kiegészítést, és azt a pénzt elkülönítették az ország dél-nyugati részében elbocsátandó bányászok végkielégítésére.

{K2}