Kihirdették az Élmény Alap nyerteseit

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 08., 17:02

Az elmúlt napokban mutatták be projektjeiket a gyergyószentmiklósi civilek által létrehozott Élmény Alapra pályázók. A közösségi pénzalap idei keretösszege 7500 lej. A fiatalok összességében több mint 10 ezer lejre tettek le igénylést.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Összesen kilenc pályázat érkezett idén az Élmény Alapra. Hárman ösztöndíjra, hatan pedig ifjúsági kezdeményezésre igényeltek támogatást. A nyertesek listája most vált véglegessé. Az elbíráló kuratórium ezúttal azzal szembesült, hogy

a 7500 lejes keretre több mint 10 ezer lejnyi igénylés érkezett.

{A}

Az Ifjúsági Kezdeményezések kategóriában felszerelésre, fogyóanyagokra kapott 1500 lejes támogatást a frissen alakuló madarászcsoport, és szintén ekkora összeget költhetnek a Vöröskereszt önkéntesei programjuk lebonyolítására. A Szín-Kron csoport 1328 lejt kap hangtechnika beszerzésére egy következő előadásukhoz.

A zenekarok közül idén, mivel eddig csupán egyszer kaptak támogatást az Élmény Alapból, a Teddy Queen együttes nagylemez pályázatát támogatja a kuratórium 1500 lejjel, utólagos finanszírozással, amit a nagylemez elkészülte és az elszámolás beadása után kaphat majd meg a zenekar.

A Jókedvű Keresztény Ifjak (szerk. megj. A Szent István plébánián működő ifjúsági csoport) pályázata ezúttal nem készpénzes támogatást kap, hanem lehetőséget arra, hogy bekerüljön a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont SocioStartUp programjába, és az erőforrásközpont jogi hátterével és szakértői támogatásával önállóan pályázzon a Communitas Alapítvány tavaszi pályázati kiírásán. A Rafters zenekar, mivel már két alkalommal is támogatásban részesült az Élmény Alapból, idei pályázatával az utolsó helyre szorult, és kerethiány miatt nem tudják támogatni az idei kezdeményezésüket.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Egyéni ösztöndíjak kategóriában mindhárom pályamunka nyertesnek bizonyult. Bajkó Hanna és Berszán-Árus Dániel lovas- illetve rajz-felszerelésekre kap 500-500 lejt, míg Elekes Péter 672 lejes támogatásban részesül, amit továbbképzésre használhat fel. Utóbbi támogatás az 500 lejes alaptámogatás és a Szín-Kron csoport keretéből fennmaradt töredék összege, a kuratórium ezt a döntését azzal indokolja, hogy az Élmény Alap céljai között kiemelt szempont a képzés általi fejlődés.

Mint ismert az Élmény Alap egy közösségi pénzalap, amely

a gyergyói közösség fejlesztése érdekében működik és általános célja a gyergyói fiatalok támogatása abban, hogy aktív élményekben részesüljenek a természetben és emberi közösségekben, fejlődjön kezdeményező készségük, közösségi gondolkodásuk, megtapasztalják a tanulás- és tehetségük kibontakoztatásának örömét.

A kezdeményezést 2017-ben a gyergyószentmiklósi származású Erdélyi Róbert indította útjára.