Naptár készül a szocializmus időszakáról

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 08., 15:38

A gyergyószékiek segítségét kéri a Tarisznyás Márton Múzeum a 2020-as falinaptára elkészítéséhez. Ezúttal a kommunizmus időszakát szeretnék bemutatni. Emellett szintén ebből az időszakból származó megvalósításokat, épített örökséget ismertető könyvet is kiadnak.

Fotó: Beliczay László

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vezetősége minden évben tematizál egy bizonyos helyzetet, történelmi időszakot, amelyet az éves falinaptárhoz használnak fel. Tavaly a város 20. századi sokszínűségét örökítették meg, egészen az 1950-es évekig. 2020-ra ennek folytatására, a szocializmus korszakának bemutatására készülnek.

Nincs mit azon szégyellni, hogy megéltük ezt az időszakot, volt akkor is hétköznapi és kulturális élet, társadalmi mozgalom, fesztiválok, tánccsoportok, kötelező állami ünnepek

– világított rá Csergő Tibor András múzeumigazgató a naptár készítése érdekében közzétett felhívás kapcsán. „Próbálunk adatokat gyűjteni, hogy helytörténeti szempontból bemutassuk, hogy mit jelentett az, ha valaki a haza sólyma, majd pionír lett, hogy hogyan működött a KISZ-tagság” – mondta az igazgató.

{A}

A naptárhoz szükséges adatgyűjtéssel párhuzamosan egy kötet összeállításán is dolgoznak, amelyben eddig ki nem adott, szintén a kommunizmus időszakából származó kéziratok kapnak helyet. „Most próbálunk egy olyan múzeumi sorozatot indítani, amelynek első kötete a város ’60-as, ’70-es, ’80-as évek megvalósításait fogja leírni – azt, hogy hogyan épült például a kultúrház, a műjégpálya, a lakónegyedek” – ismertette Csergő.

A kommunizmusban készült fotókat a múzeum egykori tüdőkórház épületébe költöztetett irodájába várják, de el lehet küldeni azokat fotózva vagy beszkennelve Facebook közösségi oldalon is. A rendszerváltás előtti évtizedekben történt megvalósításokat idéző könyv bemutatóját december 4-én tartják, a Pro Art Galériában.