Beüzemelik a gyergyói térség kisiskolásait kiszolgáló sátortetős jégpályát

Barabás Orsolya 2019. november 08., 14:10

Az enyhébb időjárás miatt még nem üzemelték be a gyergyószentmiklósi sátortetős műjégpályát, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy jövő héttől már rajtolhasson a korisuli program a gyergyói térség kisiskolásai számára is. A tervek szerint hamarosan családos közkorcsolyázásnak is helyet adnak a ballonpályán.

Fotó: Barabás Orsolya

A második idény kezdődik el a gyergyószentmiklósi sátortetős műjégpályán. A jégkészítés folyamata már október végén elindult.

A sátortetős pályán összetettebb a jégkészítés, hiszen nincs alapja, csak a hűtőrendszer található alul. Huszonnégy órában folyamatosan működik a fagyasztó kompresszor, és naponta kétszer locsoljuk a pályát, figyeljük, hogy hány centiméterenként fagy a jég. Már elértük a szükséges jégréteget, jövő héten működtetni kezdjük a ballonpályát

– részletezte Tatár Előd, a Gyergyószentmiklósi Városi Sport Klub menedzsere.

A jégkészítés időszakában költségesebb a sátortetős jégpálya működtetése, de amint lehűl az időjárás, jóval olcsóbb lesz a fenntartása. A gyergyói térség falvai által fizetett jégbér a költségek 60–70 százalékát fedezi, velük már megkötötték a szerződést, összeállították az órarendeket, és újdonság, hogy idén a gyergyószárhegyi gyerekek is járnak majd a ballonpályára a korisuli program keretében.

Szükség van a ballonpályára, hiszen a nagy műjégpályán zsúfolt jelenleg a program, és megtörténik, hogy elmaradnak edzések az Erste Ligás mérkőzések miatt. Emellett a tervek szerint november második felétől elindul majd a családos közkorcsolyázás is, amire nagy igény mutatkozik.

A cél az lenne, hogy biztosítsunk a kisebb gyermekes családok számára is jégfelületet, hogy tudjanak az anyukák, apukák a gyerekükkel kézen fogva korcsolyázni anélkül, hogy vigyázni kellene, mert a nagyobbak kergetőzve, nagy sebességgel róják a köröket

– tudtuk meg Tatár Elődtől.

November 11-től tehát újabb idény kezdődik a tavaly épített sátortetős jégpályán, amelynek szerepe még fontosabb lesz, ha majd elkezdődik a nagy műjégpálya felújítása.