Román himnusszal kezdődött a csíki úszóbajnokság

Dobos László 2019. november 08., 12:13

Félretájékoztató cikk jelent meg az Adevarul.ro internetes oldalon, amely azt állítja, hogy a csütörtökön Csíkszeredában elkezdődött rövidpályás országos úszóbajnokság nyitóünnepségén nem hangzott el a román himnusz.

A csütörtöktől vasárnapig tartó országos bajnokság helyszíne a Csíki Csobbanó Fotó: Halmágyi Zsolt

A bukaresti portál a volt többszörös román bajnok és olimpiai részvevő nagybányai Ştefan Ioan Gherghel Facebook-oldalán posztoltak alapján írta meg cikkét, anélkül, hogy ellenőrizte volna a történteket.

{K1}

Gherghel kifakadt a hazai szövetségre, mivel a Csíki Csobbanóban akárcsak az elmúlt évben, idén is lejátszották a székely himnuszt.

Gherghel ironikus formában gratulált az úszószövetségnek, amiért a gyerekeknek meg kellett hallgatniuk a székely himnuszt a román országos úszóbajnokságon.

Hazudik az Adevărul

Az Adevărul portál beszámolója szerint a román himnusz nem hangzott el a megnyitón, holott a törvény szerint hivatalos, országos szintű sportrendezvényeken le kellene játszani.

Megkerestük Trandafir Norbertet, volt sokszoros román bajnok, olimpiákon induló, jelenleg Csíkszeredában élő úszót, a bajnokság szervezőbizottságának tagját.

„A megnyitón bevonultak a bírók, utána,

ahogy a törvény is írja, felzengett, harsogtuk a román himnuszt, ezt megtapsolták, utána pedig elindítottuk a székely himnuszt. Mivel Székelyföldet nem ismerik el, számukra ez egy zene, egy dal.

Nem ismerik el, hogy Székelyföld létezik, nem tudom, miért vannak felháborodva. A szakszövetséggel előzetesen egyeztetünk a nyitóünnepség forgatókönyvéről, nekik az égvilágon semmi kifogásuk nem volt az ellen, hogy elénekeljük a székely himnuszt. Ez a helyieknek a kérése volt, mivel a bajnokság Csíkszeredában zajlik, Székelyföldön pedig helyi szokás, hogy minden nagyobb sporteseményen eléneklik a székely himnuszt. A helyi emberek kérésének tettünk eleget, mivel szép számmal voltak csíkiak a lelátón a megnyitó alkalmával” – nyilatkozta Trandafir.

Az országos bajnokság megnyitójának első tíz perce

Arra a kérdésre, hogy mi volt Gherghel célja, Trandafir röviden csak ennyit mondott:

Gherghel politizál. Pont.

A megnyitóünnepségen a részvevőket román és magyar nyelven köszöntötte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, majd Matei Giurcăneanu, a Román Úszó-szövetség főtitkára mondott rövid beszédet. A bajnokság tiszteletbeli meghívottja Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó.

Főpróba az Európa-bajnokságra

A 25 méteres medencében zajló országos bajnokság (OB) során Románia legjobb utánpótlás korú és felnőtt úszói mérik össze tudásukat a Csíki Csobbanóban csütörtöktől vasárnapig. Mind a négy nap délelőtt 10 órától az időfutamokat rendezik, délután 5 órától pedig a döntőket. A bajnokságra egy szimbolikus, 3 lejbe kerülő jeggyel lehet belépni.

{A}

Romániából eddig két úszónak sikerült megúsznia az olimpiai kvalifikációs szintet: Robert Andrei Glinţának és Daniel Cristian Martinnak. Az első versenynapon a 200 méteres hátúszás döntőjében láthattuk őket, a bajnoki címet Glinţă (Bukaresti Dinamo) hódította el 1:52.40 perces időeredménnyel, Martin (Bákói CSM) pedig ezüstérmes lett 1:52.44-gyel.

A csíkszeredai OB a román úszók számára főpróba a december 4–8. között Glasgow-ban megrendezendő Európa-bajnokságra.