Probléma, amely mindenkit érint: a parkolás

Antal Erika 2019. november 07., 21:31

A fenntartható közlekedésről kezdeményezett kerekasztalbeszélgetés-sorozatot Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Az első, parkolás témájú beszélgetést csütörtökön szervezték a vármúzeumban, mintegy 20–25 személy vett részt.

Időbe telik, míg Marosvásárhely központi részében üres parkolót találunk Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen jelenleg ötezer garázs, 4500 fedett parkoló és 20 ezer lakótelepi parkoló van – ismertette a legfrissebb adatokat Gál Sándor kezdeményező, hozzátéve azt is, hogy a városban körülbelül 4500 fizetős parkoló létezik, ezek övezetekre felosztva: a 0-ás övezetben 310, az 1-esben 3200 és a 2-esben 900 parkolót jelent, más-más a parkolási díjjal. Például az ultraközponti városrészben harminc percért 2 lejt, egy órás parkolásért 3 lejt kell fizetni, de legfeljebb csak 2 órát lehet a parkolót használni.

{A}

A város utcáin való „körbe furikázás” parkoló hiányában mindennapi tapasztalat az autósok számára. Halaszthatatlanul megoldásra vár a parkolás problémája, hiszen a gépkocsik száma folyamatosan növekszik. Ez nem csak a központi övezetben, hanem a lakónegyedekben is kérdéses – hangzott el a megbeszélésen. Az a kérdés is megfogalmazódott, hogy vajon milyen várost szeretnének a marosvásárhelyiek: olyat, amelyben a gépkocsiké az elsőbbség, vagy olyant, ahol a gyalogosak a fontosabbak?

Amennyiben a gépkocsiké a prioritás, az maga után vonja a számuk gyarapodását, a nehézkes parkolást, a levegőszennyezést, az infrastruktúra fejlesztését az autók számára. Ha a gyalogosok a fontosabbak, akkor megnő a biztonság, jobban lehet parkolni, tisztább a város levegője, az idősek, a mozgáskorlátozottak, a kisgyerekesek és a babakocsik nagyobb figyelmet kapnak. A fenntartható fejlesztés azt jelenti, hogy vonzó lesz a városi környezet, jobb az életminőség, tisztább a levegő és nagyobb a biztonság.

A parkolás kérdése összetett probléma, hiszen nem csupán a parkolóhelyekről szól, de a nemlétező mélygarázsokról, a nem kielégítően működő tömegközlekedésről, a bicikliutak hiányáról is. Ahogy Csíki Zsolt önkormányzati képviselő megfogalmazta, a lakónegyedekből hiányzó sportklubok, sportpályák is részesei ennek a kérdéskörnek, hiszen a gyerekeket a város más-más részébe utaztatják a szülők, hogy sportolhassanak, ha nincs hol focizniuk, biciklizniük.

A közeljövőben olyan további témákról esik majd szó, mint a tömegközlekedés, a gyalogos közlekedés, az utak tervezése, a teherszállítás, az autós, illetve a gyalogos infrastruktúra fejlesztése.