Sertéspestis gyanúja merült fel Szovátán

Szász Cs. Emese 2019. november 07., 18:56

Elhullott vaddisznót találtak Szováta körzetében, az állat teteméből mintát vettek, az első adatok szerint fenn is áll az afrikai sertéspestis gyanúja, így a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében szigorú intézkedések bevezetését tervezi a Maros Megyei Prefektusi Hivatal.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A prefektusi hivatal közleménye tisztázza, hogy a Szovátától 15 kilométerre talált elhullott vaddisznótetemből mintát vettek a hatóságok, ezeket elemzésre egy kolozsvári laboratóriumba küldték, s mivel az eredmények kimutatták a vírus jelenlétét, ezért azokat megerősítés céljából Bukarestbe, a központi laboratóriumba küldték.

{A}

Mircea Dușa, Maros megye prefektusa csütörtök reggel összehívta a megyei katasztrófavédelmi bizottságot és a megyei betegségmegelőző központot, ahol eldöntötték, hogy ha beigazolódik a vírus jelenléte, azonnali intézkedéseket vezetnek be. Ezek részeként

a kijelölt biztonsági övezetben a helyi vadásztársaságoknak ki kell majd lőniük az összes vaddisznót, ezekből mintákat kell küldeniük elemzésre, a fertőzött egyedeket pedig meg kell semmisíteniük.

A prefektus hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések egyelőre nem érintik a gazdaságokban és a háztartásokban lévő sertéseket, csupán a háziállatok mozgásának korlátozására irányulnak: a házisertéseket elkülönítve kell tartani, olyan helyen, ahol semmi esetre sem találkozhatnak vadon élő egyedekkel, a sertéseket tilos kivinni a gazdaságból, az állományt pedig szigorú állatorvosi megfigyelés alatt kell tartani – olvasható többek között a prefektusi hivatal közleményében.

Maros megyét mindeddig nem érintette az ország többi részén tomboló sertéspestis-járvány, amely már egy milliárd lej veszteséget okozott a hazai sertéshús-feldolgozó iparnak.