Újabb medvét ütött el a vonat Bodok közelében

Bíró Blanka 2019. november 07., 17:16

Újabb medvét ütött el a vonat a háromszéki Bodok község területén csütörtök hajnalban. Fodor István polgármester portálunknak elmondta, valószínű az oldallépcsőkkel sodorta el a medvét a vonat, az állat kirohant a mezőbe, és ott elpusztult.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Ezúttal egy kifejlett hím példányt gázolt el a vonat, korábban csak bocsok voltak az áldozatok. Fodor István elmondta,

csak ebben az évben Bodok közigazgatási területén 12 medvét gázoltak el a vonatok vagy az országúton a gépkocsik.

A tetemeket az önkormányzat kell leszállítsa, a lemhényi krematóriumban elhamvasztják, ez minden esetben 350–400 lejes költséget jelent, amit nem térít meg az állam, sőt a hatalmas bürokráciával is meg kell küzdeniük – panaszolta az elöljáró. Fodor István attól tart, hogy a következő időszakban megszaporodnak a vadkárok, és a faluba bejáró medvék száma is növekedni fog.

{A}

„Most kezdődik a kukorica betakarítása, a földekről kiszorulnak a medvék, átmennek majd az utakon, a vasúti síneken. Idén alig termett makk, elfogy az élelem, és még több medve fog bejárni eledelért a településekre” – részletezte az elöljáró. Az önkormányzat különben szerdán kapott egy kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól. A Bodokhoz tartozó oltszemi kastélyba jár be rendszeresen a nagyvad, az épületben pedig speciális iskola működik.

Augusztus óta kérem az engedélyt a minisztériumtól, annyi papírt elküldtem, hogy egy szekrényt megtölthetnék vele. A kastély környékén mozgásérzékelő kamerákat szereltünk fel, most hogy megjött a kilövési engedély, amint felbukkan a medve, riasztjuk is a vadászokat

 – részletezte Fodor István. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Gheorghe Neagu a sajtónak azt nyilatkozta, egyelőre nincs remény, hogy megoldódjon a medvekérdés, hiszen az új miniszter még meg kell ismerkedjen a helyzettel.