Kínai harcművészeti bemutatót tartottak a román csendőrök

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 07., 15:43

Közel háromhetes kínai harcművészeti kiképzést tartottak a Gyergyószentmiklóson tanuló csendőröknek. A háromhetes kiképzést csütörtökön magas-rangú csendőrtisztek jelenlétében harcművészeti bemutatóval zárták.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Látványos záróeseményt tartottak a Gyergyószentmiklósi Csendőri Továbbképző Központban. Bár ködös és hűvös volt az idő, a kínai harcművészeti bemutatót mindez nem árnyékolta be.

A gyergyószentmiklósi központban tanuló romániai csendőrök közel háromhetes kiképzésen vettek részt, a Kínai Népköztársaság fegyveres katonai alakulat öt tagjának vezetésével. Az elmúlt években összesen 15 alkalommal tartottak kiképzést az országban, a legtöbbet Bukarestben, Gyergyószentmiklósra harmadik alkalommal látogattak a kínai kiképzők.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

„A Román Csendőrség és a Kínai Népköztársaság fegyveres rendőrségének kiváló kapcsolata abban mutatkozik meg, hogy évente szervezünk hivatalos látogatásokat a két ország között, a szakmai delegációk nemzetközi szintű találkozókon vesznek részt és szintén évente rendezünk harcművészeti kurzusokat, illetve terrorelhárítási szemináriumokat” – mondta el Grigore Ciauşescu a Román Csendőr Felügyelőség főfelügyelő helyettese a záró rendezvényen. Emellett elárulta, hogy

a román csendőrség kötelékébe tartozók pihenőszabadságukat is eltölthetik Kínában.

A gyergyószentmiklósi kiképzőközpont vezetője, Popescu Vasile-Leontin is szólt a jelenlévőkhöz, megköszönve a kínai kiképzők munkáját, valamint a helyiek hozzáállását.

Elismerésem az itt tanuló csendőröknek azért, hogy megértették a felkészítésük elengedhetetlen ahhoz, hogy az általuk vállalt és rájuk bízott küldetéseket sikerre vigyék. Ez szükséges a rend, a biztonság és nyugalom megteremtéséhez, mellyel a polgárok védelmét szolgálják

– hangsúlyozta a gyergyószentmiklósi alezredes.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A kínai Ninghszia tartományából érkezett öt magas rangú rendőrtiszt nevében Shao Tao beszélt arról, hogy itt tartózkodásuk során

lenyűgözte őket a román csendőrök hivatásuk iránti elkötelezettsége, professzionalizmusa, harci szelleme és alázatos munkája.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A háromhetes próbaidőt záró rendezvényen a hagyományos kínai harcművészet mellett közelharcot is demonstráltak a csendőrök, illetve önfegyelmet erősítő testrelaxációs technikát is bemutattak.

Az eddigi évek során több mint 600 romániai csendőr részesült ilyen jellegű kiképzésben. Gyergyószentmiklóson ez alakalommal két csendőrtiszt és negyvenhat altiszt vett részt a táborban.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

{A}