Megerősítik a hargitafürdői zagytározó gátját

Kovács Attila 2019. november 07., 10:34

Munkagépek dolgoznak az egykori hargitafürdői kaolinbánya 2-es számú zagytározóját lezáró lépcsőrendszer megerősítésével. A beavatkozás a tározó állapota miatt vált halaszthatatlanná, mivel másképp a felhalmozódott savas üledék a völgybe csúszhat.

Sürgős az elhasználódott állapotú gát megerősítése. Helyreállítják a lépcsőrendszert Fotó: Gábos Albin

Egy mozgásban lévő, földcsuszamlás által érintett területhez hasonlít jelenleg a hargitafürdői 2-es számú zagytározó alsó része, amely a völgytől zárja el a több mint hárommillió köbméternyi üledéket. Az elmúlt években a tározó felszínén felgyűlő csapadékvizet elvezető, szűrővel ellátott vezeték többször elzáródott, a víz pedig a gáton át keresett utat magának. A lépcsőrendszert emiatt nemcsak kisebb-nagyobb árkok szabdalják, hanem egy

több méter széles és ugyanilyen mély hasadékot is vájt a víz a puha anyagba, meggyengítve a gát szerkezetét,

korhadt gerendák, deszkák maradványait terítve szét. Egy kotrógéppel és egy földgyaluval dolgoznak a helyszínen a javítással megbízott cég alkalmazottai, a feladat a megsüllyedt lépcsőrendszer helyreállítása.

Fotó: Gábos Albin

Elzárják a víz útját

Mint Moldován József cégvezető kérdésünkre elmondta, a vízügy és a gátak biztonságáért felelős országos bizottság által jóváhagyott terv szerint a vízszivárgás megszüntetése érdekében geotextíliát kell elhelyezni a kritikus ponton, majd különböző méretű kőrétegekkel kell visszaépíteni a gátat, végül a lépcsőrendszert állítják helyre a meglévő anyagból. Kifejtette, ez a beavatkozás az átszivárgás megszüntetésére alkalmas, de

a beavatkozás terve részét képezi a tározó bezárási tervének is,

amelyet megrendelt a létesítmény jelenlegi tulajdonosa, egy felszámoló cég. Mint megtudtuk, a helyreállítás része a gát felső részének megemelése is, amely megakadályozza a felgyűlő víz további átfolyását. A munkát idén be is kell fejezni, de Moldován szerint a gát állapotának megőrzése folyamatos beavatkozást igényel, mert a szerkezetet tovább kell erősíteni, teljes szélességében. Mivel a hódok időnként elzárják a csapadékvizet elvezető csatornát, ezt rendszeresen takarítani kell, és ha akadálytalan a kifolyás, akkor a vízszint is helyreáll – ismertette, hozzátéve, azért is vártak a munkakezdéssel, hogy a talaj száradjon, mert gépekkel kell dolgozni.

Fotó: Gábos Albin

Elkerülni a katasztrófahelyzetet

Vízügyi szakemberek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben a használaton kívüli 2-es számú tározó állapota miatt ennek tartalma, a felgyűlt savas hatású üledék a völgybe csúszik, jelentős környezeti károkat okozhat, elöntheti az üdülőtelepre vezető megyei utat, a növényzetet, belekerül a patakokba, egészen a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti 13A jelzésű országútig juthat.

{A}

A korábban Hargitafürdőn kaolin kitermelését végző bányavállalat csődje után a létesítmény jelenleg egy Kovászna megyei felszámoló cég tulajdona, a javításokat utóbbinak kell elvégeztetnie. A mostani sürgősségi beavatkozásról egy idén elvégzett szakértői vizsgálat után döntöttek. Az egyelőre nem ismert, hogy milyen összegbe kerülne a két zagytározó felszámolása és a terület rendezése.

Fotó: Gábos Albin