Dugóoszlató jelzőlámpák Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2019. november 06., 17:02

Székelyudvarhely négy forgalmas, jelzőlámpával is ellátott útkereszteződésébe forgalomfigyelő kamerákkal ellátott rendszert építettek ki. A fejlesztés lényege, hogy az adott útszakaszon közlekedő járművek számának függvényében váltanak a lámpák zöld vagy piros színűre.

Az érintett körforgalmaknál megszűnt a számláló, hiszen a zöld jelzés hosszát rugalmasan kezeli a rendszer Fotó: Erdély Bálint Előd

A Fások utca, a Bethlenfalvi út és a Lakatosok utcája között, a Nicolae Bălcescu, a Sas és a Vásártér utca kereszteződésében, a Wesselényi Miklós utca és a Tamási Áron út kereszteződésénél, valamint az Orbán Balázs, a Wesselényi Miklós és a Nicolae Bălcescu utca kereszteződésénél üzemelték be szerdán az új, „okos” jelzőlámparendszert Székelyudvarhelyen. A cél, hogy gördülékenyebb legyen a forgalom, kevesebb dugó alakuljon ki a csúcsidőkben, jegyezte meg Gálfi Árpád polgármester. A városvezető és a sajtó képviselőinek jelenlétében üzemelték be szerdán a Bethlenfalvi úton lévő rendszert.

Mit érdemes tudni?

A fejlesztés kiépítését, illetve a rendszer további üzemeltetését is elvégző marosvásárhelyi szakcég közlekedésszervező szakembere, Koncz Szabolcs elmondta,

a lámpaoszlopokra rögzített kamerák figyelik az egyes közlekedési sávokat, a rendszer pedig automatikusan, az autók mennyiségének függvényében nyújtja, lerövidíti vagy akár teljesen átugorja a zöld jelzést.

„A rendszer hatékony működéséhez azonban nagyon fontos, hogy a sofőrök vezetési magatartása is megváltozzon: gyorsan kell reagálni, figyelmesnek kell lenni. Ugyanakkor rendkívül

fontos, hogy a sávokra besorolók között ne legyen túl nagy a követési távolság”

– emelte ki a szakember. Kifejtette, ha túl nagy, több tíz méter a távolság két besoroló autó között, akkor a lámpa automatikusan pirosra vált, hiszen a szenzor 3 és 8 másodperc közötti időintervallumot vár a következő jármű érkezéséig, és utána üresnek tekinti a sávot.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A rendszer nagy előnye tehát, hogy a várakozó autók számát is figyelembe veszi, így

hosszú zöld jelzést hagy annak a sávnak, amelyen sok autó gyűlt fel.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Bethlenfalvi úton lévő jelzőlámpák délutántól továbbra is sárgán villognak majd, a másik háromnál pedig – mivel ott sok baleset történik, ha nem működnek a fényjelzések – folyamatosan fog működni a rendszer. Utóbbiaknál egyébként a közlekedésbiztonság fokozásáért útburkolatba építhető fényjelzéseket is elhelyeznek.

Tesztelés egy héten át

Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője hozzátette, a fejlesztés előkészítése több hetet is igénybe vett, amely idő alatt forgalomszámlálás, kamerabeállítás, tesztelés zajlott, valamint a beüzemelés után is lesz még „finomhangolás”.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Egyébként a rendszerben működő három kereszteződésnél időszakos statisztikák lekérésére is lehetőség van, így a forgalmi trendeket a későbbiekben számszerűsíteni is lehet majd. A fejlesztés összértéke mintegy 80 ezer lej, hasonló okos jelzőlámpák Bukarestben, Kolozsváron és Medgyesen működnek. Mellesleg ez utóbbi városban az említett marosvásárhelyi szakcég építette ki a rendszert már tíz éve a közismert „S” alakú kereszteződésben is.

{A}