Lenullázza adósságát Sepsiszentgyörgy

Bíró Blanka 2019. november 06., 16:41

Az utolsó hitelrészletét is előretörleszti a napokban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, így az új évet adósság nélkül kezdi a város – jelentette be Antal Árpád polgármester a keddi tanácsülésen.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Nőtt Sepsiszentgyörgy bevétele, így a kiadások után megmaradt különbözetből – több mint 15 millió lejből – törlesztik az Európai Fejlesztési Banktól felvett hitel utolsó részletét. Antal Árpád polgármester az ülésen kifejtette, ezt az összeget egy „normális országban” a város lakói által jelzett gondok orvoslására kellene fordítani, ám

inkább törlesztik a banknak az utolsó hitelt, mert a tapasztalatok alapján megtörténhet, hogy a jól gazdálkodó önkormányzatok pénzét év végén elveszi a kormány.

Így a felröppent híresztelések ellenére, hogy a város eladósodott, a jövő évet nulla adóssággal kezdik. A polgármester bemutatta az eladósodottsági szintről készített grafikont, hangsúlyozva, hogy a törvény szerint egy település eladósodottsági szintje a bevételek 30 százaléka lehet, ám ezt Sepsiszentgyörgy 2003 óta soha nem közelítette meg. Legutóbb nulla adóssága 2002-ben volt a városnak, majd ezután a legmagasabb szint 10,59 százalék 2006-ban volt, aztán tavaly 9,51 százalék. Antal Árpád rámutatott, nincs a hitelek ellen, hiszen vannak helyzetek, amikor ezzel jelentősen lehet fejleszteni a várost.

{A}

A város ingatlanvagyona gyarapodott az elmúlt években, megvásárolták a sugásfürdői kezelőközpontot, a Bodok-szállót, a Művész Mozi épületét, a Román Nemzeti Bank egykori székházát, a Keresztes-házat, a tükörpalotát, a kamaratermet, a szociális tömbházakat, megépült a Sepsi Aréna, valamint átvették a városi sportbázist.

A város 2014-ben kötött megállapodást az Európai Fejlesztési Bankkal 12 millió eurós hitelkeretre, ebből végül csak 7 millió eurót hívtak le. A hitelfelvételi szerződés kapcsán indított a DNA vizsgálatot, amit később vádemelés nélkül lezártak.