Kamionsofőrök is fellépnek a hétvégi marosvásárhelyi blues fesztiválon

Szász Cs. Emese 2019. november 06., 15:23

A blues egyszerre egy zenei forma és egy zenei műfaj, amely a 19. századi, Egyesült Államokbeli mélydéli afroamerikai közösségektől származik, most azonban Marosvásárhelyen lesz három napig egy fesztivál főszereplője. A blues nagyágyúi és a kezdő művelői is jelen lesznek az 5. Freedom Blues Fesztiválon.

Demeter József főszervező Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhely egyik közkedvelt szórakozóhelyén, a Jazz&Blues Klubban két nagy zenei szemle zajlik évente, a tavaszi dzsessz- és az őszi bluesfesztivál. Bár a főszervező, Demeter József (Döme) szerint a bluesfesztivál később és nehezebben is nőtt fel nagytestvéréhez képest, hiszen

a látogatottság mindig azt mutatja, hogy a blues még mindig igen népszerű.

{A}

Az ötödik alkalommal megszervezett Freedom Blues Fesztivál november 7-én, csütörtökön egy gyerekeknek és gyerekekről szóló nappal kezdődik, a Jazz&Blues Klub ezt a marosvásárhelyi Rocksulival közösen szervezi.

A gyerekek kizárólag bluest fognak játszani, nem rockot, nem dzsesszt, nem népzenét. Ráadásul ez a nap ingyenes is, bárki belépő nélkül részt vehet

– hívta fel a figyelmet a főszervező.

Fotó: Haáz Vince

A felnőtteknek szóló rész pénteken és szombaton zajlik. Visszatérő vendége a fesztiválnak Mike Godoroja, aki ezúttal a Led Zeppelin-projekttel érkezik Marosvásárhelyre, de amúgy műsorvezetője is a rendezvénynek. Mellette nagy érdeklődés övezi a magyarországi Blues Borthers Showját, amely révén hét énekes lesz a színpadon és egy teljes tánccsoport, valamint ismét fellép Ismét fellép Sir Blues Vali Răcilă is.

Demeter József elmondta,

szokás szerint idén is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy kezdő, kevésbé ismert együtteseknek is teret adjanak,

ilyen lesz például a Midnight Buzz, amely Brassóból érkezik, Andrei Cerbut a Crossroads együttessel, ők Bukarestből jönnek fellépni, illetve az Eugen Caminschivel fellépő Oxigen együttes is igazi újdonság lehet a közönség számára, mint ahogy a Black River Blues Band is, akik szatmári kamionsofőrökből álló banda, ők koncertek után élő zenével szórakoztatják majd a bulizni vágyókat.

A kétnapos koncertdömping mellett esténként afterpartikra várják a blues szerelmeseit, de bakelitlemezek cseréje és adásvétele, illetve borkóstolók is várják a fesztivál résztvevőit.

A fesztiválra a napi belépő 50 lej, míg a két fizetős napra lehet 70 lejes bérletet is váltani.