Sertéspestis: Hargita megye határánál a megfigyelési zóna

Székelyhon 2019. november 06., 12:03

Már Hargita megye határánál van a sertéspestis terjedése miatt kialakított megfigyelési zóna, ezért fontos ismerni a betegség tüneteit, amelyek között szerepel a hányás, köhögés, étvágytalanság.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A sertéspestis többek között fertőzött élő sertések által terjed, továbbá az azokból előállított, a vírust tartalmazó termékek révén, ugyanakkor a vaddisznók is terjeszthetik. Szintén fertőzhetnek az elhullott állatok, vagy az olyan anyagok, amelyeken rajta van a vírus.

A fertőzéstől számított 10 napon belül az állat elpusztul. Fontos tudni, hogyha a fertőzés tüneteit észlelik, vagy ha elhullott sertést látnak, 24 órán belül értesíteni kell a körzeti állatorvost.

A sertéspestis terjedését azáltal lehet megfékezni, ha bezárva tartjuk a ketrecben az állatot, ha minden alkalommal ruhát cserélünk miután bementünk és kijöttünk a sertésketrecből, ha nem etetjük ételmaradékkal vagy olyan táplálékkal, amelynek a származását nem ismerjük, ha nem érintkeznek más gazdaságból származó sertésekkel, vadászkutyákkal, vaddisznókkal.

„Mivel a sertéspestis ellen nincs gyógyszer, egyetlen módszer a fertőzés továbbterjedésének a megállítására az állatok elpusztítása a hatóságok és az állatorvos jelenlétében, továbbá a tetemek elszállítása, megsemmisítése” – figyelmeztet a székelyudvarhelyi városháza. Fontos tudni, hogy a sertéseket be kell jelenteni a körzeti állatorvosnál fülszámozva, ellenkező esetben nem adnak kártérítést. A be nem jelentett állatot elkobozzák, és a gazdát megbírságolják. Azt javasolják, hogy ne fogyasszunk megfertőzött állattól származó húst. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy ha bárki hozzájárul valamilyen módon a betegség terjesztéséhez, törvényes eljárás indulhat ellene.

{A}