Egyre gyakrabban tűnnek fel a rókák Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2019. november 09., 20:00

Egyre gyakrabban látni rókákat a városokban, Csíkszeredában is többen felhívták a figyelmet jelenlétükre. Legutóbb a taplocai iskolaközpont közelében fogott be egy példányt a Szilos Vadásztársaság.

Csíkszeredában befogott róka. Egyre többször látni őket a városban is Fotó: Gábos Albin

Csíkszereda több pontján, még lakóövezetek közelében is többen láttak vörös rókát az utóbbi időben. A kis termetű ragadozó azért lehet veszélyes, mert több betegséget hordozhat és terjeszthet. Hadnagy Lehel, a Szilos Vadásztársaság vezetője érdeklődésünkre elmondta,

nem újdonság, hogy rókák tanyáznak a városban, hiszen a nagy európai városokban is nagy számban előfordulnak.

{A}

Úgy véli, nem a rókák száma gyarapodott jelentősen Csíkszeredában, hanem inkább az történik, hogy egyre többen hozzák nyilvánosságra például a Facebookon, ha láttak egy-egy példányt. Mint magyarázta:

a rókák gyorsan alkalmazkodnak a városi környezethez, mert ott könnyebb élelemhez jutniuk.

Megjegyezte továbbá, hogy általában akkor jelenthetnek veszélyt azt emberre, ha veszettek, ezért azt tanácsolta,

ha csorgó nyálú, szédelgő vagy agresszíven viselkedő rókát látunk, kerüljük el messziről.

Legutóbb a Kós Károly Szakközépiskola környékén fogtak be egy példányt az önkormányzat megbízásából, majd a várostól távol eső erdőbe szállították, és ott elengedték. Kérdésünkre, hogy az elengedett rókák visszatérnek-e a városba, azt válaszolta, ha elég messze viszik őket, akkor nem. Egyébként a róka vadászható faj, akár ki is lőhetnék, de legtöbbször a befogott állatokat elengedik.

Fotó: Gábos Albin

Több helyen láttak rókát

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a téma kapcsán elmondta, szerződésük van a Szilos Vadásztársasággal, és amennyiben szükséges, felkérik, hogy szállítsák el a vadállatokat a város területéről, legyen az medve vagy akár róka. Nemrég a Kós Károly Szakközépiskolától távolíttattak el egy rókát, azonban tudomásukra jutott, hogy ott több példány is van. Nemcsak a taplocai iskoláknál láttak mostanában rókákat, hanem a város más pontjain is. A Facebookon nemrég hoztak nyilvánosságra egy videót, amelyet a Kalász lakótelepi temetőnél készítettek egy menekülő rókáról, ugyanakkor

többen jelezték, hogy láttak egy-egy példányt a Jégpálya lakótelepen, illetve a Nagyrét utcában is.

Elengedték a taplocai iskolaközpontnál befogott rókát. Egyre több látható belőlük a városban Fotó: Gábos Albin

Oltják veszettség ellen

A rókák veszettségének visszaszorítása érdekében 2012 óta évente kétszer oltáskampányt folytatnak országos szinten. Mint korábban beszámoltunk róla,

kezdetben négy gócpontot vettek nyilvántartásba, aztán 2013-ra ezek száma  kilencre nőtt, majd fokozatosan csökkent, és az utóbbi három évben már egyet sem jegyeztek.

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt a Székelyhonnak elmondta, Hargita megyében sem volt veszett róka az utóbbi években, ezért sikeresnek értékelik az oltáskampányt. Idén júniusban helyeztek ki a megyében 2000 csalétket az oltóanyaggal, és a kampányt ősszel is folytatták.

„A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egységétől nem igényeltek ellátást idén rókaharapás miatt. Amennyiben előfordul ilyen, az egység főorvosa, Kacsó Jolán azt tanácsolja, hogy a sérültek mindenképpen forduljanak a sürgősségi osztályhoz” – közölte Kiss Edit, a kórház sajtófelelőse.

A vörös rókákról
A vörös róka kotorékokban telepedik meg, rovarokból és kisrágcsálókból álló táplálékát magányosan szerzi be, főként éjjel vadászik. Többnyire február közepén párzik, a megszületett rókakölykök egy-másfél hónapos korukban merészkednek először a szabadba, késő ősszel válnak el anyjuktól. A rókát részben prémjéért, részben az apróvadállomány és a házi baromfik pusztítása miatt vadászták sokáig, de ez mára megváltozott. Több tényezőnek köszönhetően pedig megnövekedett a populációjuk. A növekvő állomány miatt megkezdődött a faj urbanizációja is. Ez a félénk, gyanakvó, éjszakai életmódú állatfaj beköltözött a lakott területekre. Ezek a városi rókák alig mutatnak félelmet az emberrel szemben, és kiválóan megélnek a felhalmozott hulladékokon – írja a Wikipédia.