Orvoshiánnyal és hosszas várakozási idővel kell számolni a kórházak alulfinanszírozottsága miatt

Bíró Blanka 2019. november 05., 21:36

A kórházak alulfinanszírozottsága miatt nem tudnak több orvost alkalmazni, ezért a betegek gyakran hónapokat kell várjanak egy vizsgálatra. Az Eurostat 2016-os felmérése szerint Romániában 284 orvos jut százezer lakosra, közben például Ausztriában 500 orvos láthat el ugyanennyi lakost.

Várakozást és hosszú sorokat eredményez az orvoshiány. Évek óta megoldásra váró probléma. Archív Fotó: Gergely Imre

A kórházak alkalmaznának több szakembert, ám az egészségbiztosító által leszerződött összegekből nem tudnak több fizetést kigazdálkodni. Hasonló helyzetben van a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház is, ahol még

legalább tizenöt-húsz orvosra lenne szükség, ám a költségvetésük nem teszi lehetővé újabb szakemberek alkalmazását.

András-Nagy Róbert kórházigazgató keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az augusztusi szerződésújítás során évi száz beteggel többet vállaltak, hogy az esetszámok alapján kifizetett összegből finanszírozni tudják a működési költségeiket. A többletfeladathoz azonban nem tudnak több szakembert biztosítani, így tovább növekszik a kórház és a hozzá tartozó járóbeteg-rendelő terheltsége.

Az év első felében a fenntartó Kovászna Megyei Tanács kénytelen volt két ízben összesen kétmillió lejjel kiegészíteni a kórház büdzséjét, hogy ne legyen fennakadások a működésben.

A sepsiszentgyörgyi kórházban sem tudnak fejleszteni a bürokratikus nehézségek és az építőanyagok drágulása miatt Fotó: Kocsis B. János

„Ez nem egy természetes állapot, a működést az egészségbiztosító által utalt összegekből kellene fedezzük, a fenntartó az ellátás minőségét javító beruházásokat kellene állja” – mondta az igazgató. Hozzátette:

a szakember-hiányhoz még hozzáadódik, hogy a járóbeteg-rendelőben meghatározott számú kivizsgálást fizet ki a biztosító, általában heti 28-at egy orvosnál, ezen felül nem téríti meg a szolgáltatás értékét.

Ezek a tényezők odavezetnek, hogy például a gasztroenterológiai járóbeteg-rendelőbe vagy a mágneses-rezonancia vizsgálatra jövő év februárjára lehet már csak időpontot kérni. A kórházigazgató hangsúlyozta, ha a beteg nem tud ennyit várni, akkor általában kénytelenek beutalni a kórházba, ezért is visszás, hogy az egészségügyi minisztérium folyamatosan a kórházi ágyszám és esetszám lecsökkentését szorgalmazza, miközben nem rendel hozzá háttérintézményeket, például nem fejleszti az alapellátást vagy az otthon beteggondozó rendszert. A kórház éppen egy évvel ezelőtt indította el az elektronikus előjegyzést,

egy év alatt több mint 83 ezer időpontot kértek a betegek, ennek 11,5 százalékát vagyis 9800-at online.

Fotó: Pinti Attila

Nem találnak kivitelezőt építkezésre, ezért műszereket vásároltak

Az építkezésben az ágazati minimálbér növekedése és az építkezési anyagok folyamatos drágulása miatt nem tudnak a kórházak sem építkezni.

Amíg elkészülnek a tervek, a költségbecslés, aztán a munkálatok felkerülnek elektronikus közbeszerzésre, addig elfutnak az árak, és az építő cégek abban az értékben már nem vállalják a kivitelezést.

A sepsiszentgyörgyi kórház erre az évre 12 millió lejt kapott az egészségügyi minisztériumtól a belgyógyászat épületének felújítására valamint egy stroke-központ megépítésére, ám már az év közepén kiderült, ezt a pénzt nem tudják elkölteni, ezért mintsem elvesszen inkább átcsoportosították és műszerezettségre költötték.

A minisztérium 12 millió lejéhez a fenntartó Kovászna Megye Tanácsa még hozzátett 2 millió lej önrészt, így összesen 14 millió lejt költöttünk a képalkotó berendezésekre, nemcsak a röntgenlaboratóriumba, hanem különböző osztályokra, műtőkbe is vásároltunk digitális röntgengépet, echográfokat, gasztroszkópot, legkorszerűbb komputertomográfot, mammográfot, ultrahangos berendezést. Lecseréltük a laboratórium műszerparkját és a műtő-felszereléseket is

– részletezte András-Nagy Róbert. Rámutatott, a belgyógyászat korszerűsítése a tervezés bonyolultsága miatt húzódott, a stroke-központ tervezésére és építésére hatszor hirdettek közbeszerzést, és nem jelentkezett egyetlen cég sem. Abban bíznak, hogy a jövő évi központi költségvetésből sikerül újabb összegeket kilobbizni az építkezésre.