Hétvégén is lehet személyigazolványt cserélni az államfőválasztásra való tekintettel

Simon Virág 2019. november 05., 17:44

Az államfőválasztásra való tekintettel a hétvégén is működnek a polgármesteri hivatalok lakosság-nyilvántartó irodái, így lehetőséget biztosítanak a nagykorú személyeknek, hogy érvényes személyazonossági igazolványuk legyen és élhessenek szavazati jogukkal.

Kivételes esetben szombaton és vasárnap is lehet igazolványt igényelni Fotó: Veres Nándor

Maros megyében november 4-8., és 18-22. között szerdánként és péntekenként 16.30, csütörtökönként 18.30-ig lesz nyitva a megyeszékhelyi lakosság-nyilvántartó hivatal.

A marosvásárhelyi, de a megye 15 más településén működő közszolgálat szombaton 8-16, vasárnap 7-21 óra között fogadja azokat, akik elvesztették a személyazonossági igazolványukat, vagy az lejárt és ahhoz, hogy szavazhassanak, újra van szükségük.

Mint a megyei hivatal igazgatója, Codruța Sava elmondta, van olyan eset, hogy az érintettek csak a szavazás napján veszik észre, hogy lejárt a személyazonossági iratuk, és feltétlenül szavazni szeretnének. A szombaton és vasárnap beérkezett kéréseket a helyi polgármesteri hivatalok segítségével oldják meg úgy, hogy a hivatalok autót biztosítanak a személyi közszolgálat munkatársának, hogy az be tudja hozni a kérést, s vissza is tudja vinni a kész iratot. Az 50 kilométernél távolabb levő települések esetében a szombaton benyújtott kéréseknek csak vasárnap tesznek eleget, de a kérelmező mindenképp időben kézbe kapja az új iratot, hogy azzal szavazhasson.

Sava elmondta, hogy

főképp a helyhatósági választásokon szoktak többen élni ezzel a lehetőséggel, de azért a hétvégi államfőválasztáson is több kérvényre számítanak.

Maros megyében idén 3490 személynek járt le a személyazonossági igazolványa, és még nem újíttatta meg.

{A}

Hargita megyében összesen nyolc településen van személynyilvántartó közszolgálati iroda. Mint Birta Zsuzsannától, a megyei szakosztály vezetőjétől megtudtuk,

Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Szentegyházán, Balánbányán, Székelykeresztúron és Zetelakán lehet a lejárt személyazonossági iratok cseréjét igényelni, illetve az elveszített iratokat pótolni.

A hétvégi választásra való tekintettel minden helyen szombaton és vasárnap is lesz ügyfélszolgálat. Szombaton 8-16, vasárnap 7-21 óra között fogadják a kéréseket. De hétvégén csak a hargitai megyeszékhelyen készítenek teljes értékű iratot, a többi település szakigazgatóságán ideiglenes iratot bocsátanak ki. Ezekkel szavazhatnak az érintettek.

Szükséges iratok

A személyi igazolvány cseréjéhez, az elvesztett kártya helyettesítéséhez szükséges dokumentumok: keresztlevél, házassági bizonyítvány vagy válási végzés, halotti bizonyítvány (eset szerint), 14 év alatti gyerek(ek) keresztlevele, illetve lakhelyigazolás. Az iratokról eredeti példányok felmutatása és egy másolat is szükséges.