Eltökéltek a bányászok

Széchely István 2019. november 05., 16:08

Eltökéltek a tiltakozók, köztük a parajdi bányai dolgozói is, és addig folytatják a sztrájkot, amíg követelésik ügyében megegyezésre jutnak a vezetőséggel. A szakszervezeti képviselő szerint év elején számoltak az üdülési jegyek költségeivel, csak most átcsoportosították a pénzt.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Spontán sztrájkról van szó, ami azért robbant ki, mert az Országos Sóipari Társaság (Salrom) idei költségvetésébe év elején belefoglalt üdülésijegy-kiadásokat nemrég átcsoportosították – mondta el a Székelyhonnak a parajdi bánya dolgozóit tömörítő szakszervezet vezetője. Kelemen József úgy tudja, a Salromnál készítettek egy költségvetés-kiegészítést, és

áttették ezt a pénzt a leépítésekhez,

vagyis elkülönítették azt a govorai (Vâlcea megye) szódagyárból majdan elbocsátandó alkalmazottak végkielégítésére.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az intézkedés hírére múlt hétfőn sztrájkba léptek a désaknai sóbánya dolgozói, kedden követték őket az aknavásári (Târgu Ocna) és a Slănic Prahova-i, majd szerdán a parajdi vájárok. Udvarhelyszéken csak a sókitermelést függesztették fel a bányászok, majd szombaton Désaknára mentek megbeszélésre, vasárnapra pedig Bukarestbe hívták a sztrájkolók képviselőit, ahol közölhették követeléseiket a Salrom vezetőségével.

{A}

Mivel a szakszervezet a hétfő éjfélig megadott határidőig semmiféle választ nem kapott követeléseire, kedden reggel a parajdi sóbánya dolgozói teljesen beszüntették a munkát, így leállt a bánya turisztikai tevékenysége is – közölte a szakszervezeti vezető, megjegyezve, az azt megelőző napokban a vakáció miatt sem terjesztették ki a munkabeszüntetést az idegenforgalmi tevékenységekre, így naponta mintegy 4000–4500 látogató juthatott le a bányába. Most viszont

eltökéltek a tiltakozók, addig folytatják a sztrájkot, amíg követelésik ügyében megegyezésre jutnak a Salrom vezetőtanácsával

– jelentette ki Kelemen József, remélve, nem lesz szükség arra, hogy a parajdi vájárok is bezárkózzanak a bányába, mint ahogyan azt Désaknán kilencven kollégájuk tette múlt hétfőn.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Küldtünk egy levelet a szakszervezet nevében a miniszterelnöknek, illetve az új miniszternek, és várjuk a fejleményeket. 2080 lej nem pénz regionális szinten, hiszen jelenleg is 9,6 milliárdos a profitunk” – hasonlította össze egy alkalmazott üdülési jegyének a költségét a sóipari társaság éves profitjának értékével.

A szakszervezeti vezető számításai szerint a négy bányában összesen mintegy ezer bányász csatlakozott a munkabeszüntetéssel járó spontán sztrájkhoz. A tiltakozást egyébként nem a szakszervezet szervezte, így a folytatásáról is a résztvevők döntenek minden reggel, megbeszélés alapján, de a szakszervezet képviseli az ügyet a Salrom vezetőségével folytatott tárgyalások során.

{K1}