Sztrájk a parajdi sóbányában – a látogatást és a kitermelést is felfüggesztették

Széchely István 2019. november 05., 12:45

A sókitermelés leállása után kedden reggel a turisztikai tevékenységet is felfüggesztették a parajdi sóbányában a bányászok sztrájkja miatt. A vájárok üdülési jegyet követelnek.

A sztrájk miatt a bányában csak a biztonságra vonatkozó tevékenységeket végzik el a vájárok. Képünk illusztráció Fotó: Thomas Campean

A bányászok sztrájkja miatt kedden reggel leállt a parajdi sóbánya idegenforgalmi tevékenysége. A vállalat alkalmazottai – szolidarizálva a Kolozs megyei Désakna sóbányájának dolgozóival – üdülési jegyeket követelnek – tudtuk meg a bányavállalatnál érdeklődve.

A sóbánya névtelenséget kérő alkalmazottja lapunknak elmondta, a kitermelést már október 29-én felfüggesztették a vájárok, kedden reggel pedig leállt a bányalátogatás is,

a bejáratnál tiltakozó bányászok nem engedik be a turistákat szállító buszokat.

Nagy az elégedetlenség a vendégek körében, folyton csöngnek a telefonok a vállalat székhelyén, a lapunknak nyilatkozó alkalmazott több síró gyermeket is látott, akik azért voltak elkeseredve, mert nem láthatják a bányát.

Most van a légúti kezelések időszaka, így a településre többségében olyanok érkeznek, akik gyógyulni szeretnének a bányában.

Az előre megvásárolt jegyek és bérletek árát visszafizetik abban az időszakban, amíg nem látogatható a bánya

– közölték a vállalatnál érdeklődésünkre.

{A}

A munkabeszüntetéssel járó sztrájk meghatározatlan időre szól, addig tiltakoznak, „amíg meg nem oldódik a probléma”. A szakminisztériumnak határozott döntést kellene hoznia, és felhatalmaznia az Országos Sóipari Társaság (Salrom) közgyűlését, illetve igazgatótanácsát, hogy hagyják jóvá a vállalat alkalmazottai számára az üdülési jegyeket – mondta forrásunk. A sztrájkban részt vesz a parajdi bányavállalat 147 alkalmazottjának a többsége – a vezetőség, illetve azok az alkalmazottak dolgoznak, akik a bánya biztonságáért, a berendezések ellenőrzéséért felelnek.

A bányának ugyan van sótartaléka raktárkészleten, így egyelőre tudják teljesíteni az utak téli csúszásmentesítéséhez szükséges sószállítmányokra vonatkozó megrendeléseket, ám egy elhúzódó munkabeszüntetéssel járó sztrájk fennakadásokat okozhat a megrendelt sórakományok leszállításában – tájékoztatott névtelenséget kérő forrásunk.

A bányalátogatás felfüggesztését kedden délelőtt Facebook-oldalán is kiközölte a vállalat. „Tisztelt turisták, a parajdi sóbánya látogatása sztrájk miatt meghatározatlan időre fel van függesztve.” A sóbánya weboldala azonban nem frissült, a november 4. és december 20. közti időszakra vonatkozó menetrenden még nem változtattak.