Szelektív hulladékgyűjtés különböző megoldásokkal

Kovács Attila 2019. november 09., 16:00

A szelektív hulladékgyűjtés terén szigorodó feltételeknek kell megfelelni, és előfordul, hogy több éve alkalmazott megoldásokon kell változtatni. A megszokott gyűjtőedények sem váltak be mindenütt, a rongálások elkerülése vagy a könnyebb üríthetőség érdekében más típusúakra van szükség.

Zártszelvényből készült konténerek szelektív hulladékgyűjtéshez Csíkszeredában Fotó: Gábos Albin

Az egyszerűbb szelektív gyűjtési módszerek hátrányai, hogy a műanyagból készült, harang alakú tárolók viszonylag könnyen rongálhatók, a hulladék kiborítható, de sok esetben a lakosság sem válogatja szét megfelelően a szemetet.

Jászvásárban (románul Iași) például olyan szelektív gyűjtésre szolgáló kukákat használnak, amelyeket nálunk a vegyes hulladék esetében – négy kerékkel ellátott fém vagy műanyag tároló, azzal a különbséggel, hogy olyan zárt tetővel látták el, amelyen különböző, viszonylag szűk bedobónyílások vannak a műanyag, fém, papír és más újrahasznosítható szemét számára. Kolozsváron, akárcsak Aradon földbe süllyesztett tárolókat is üzembe helyeztek idén a különválogatott, újrahasznosítható hulladéknak, de használják a fent ismertetett típusú kukákat is erre a célra.

Brassóban egyelőre két helyszínen működik okos szelektív hulladékgyűjtő pont, amely egy nagy méretű konténerhez hasonlít, több bedobónyílással. A lakók vonalkóddal ellátott zsákokba gyűjtik a hulladékot, a kód leolvasása után érzékelő által nyitott bedobó lyukon kell megfelelő részbe önteni a zsák tartalmát. A rendszer azonosítja a felhasználót, nyugtát is ad a hulladékról a mennyiség feltüntetésével, és idegenek számára nem hozzáférhető.

Székelyföldön is változó a helyzet, van, ahol a hulladék biztonságos tárolására, máshol a nyitottságra, hozzáférhetőségre helyezik a hangsúlyt a szolgáltatók.

{A}

Csíkszeredában több éve jelen vannak a műanyagból készült, harang alakú tárolók, amelyekbe műanyag-, papír-, fémhulladékot, üveget lehet bedobni, és ezek rendszeresen meg is telnek. Mivel

viszonylag könnyen feldönthetők, főként a műanyagpalackot gyűjtő guberálók ürítették ki ezek tartalmát, szétszórva más hulladékot is.

A helyi önkormányzat más megoldást is kipróbált, év elejétől a Fenyő utcában kísérleti jelleggel helyeztek el fémből készült, zárható ajtóval ellátott, tetszés szerint bővíthető rendszert alkotó hulladékgyűjtő konténereket. Az ott kialakított gyűjtőpontot nyolc tároló alkotja, ezek közül négy a háztartási, vegyes hulladék befogadására szolgál, egybe a lebomló hulladékot, egy másikba az üveget, kettőbe pedig a műanyag-, fém-, illetve papírhulladékot lehet bedobni.

Közel fél év után ott az újrahasznosított hulladék mennyisége megnőtt, és a vegyes hulladék mennyisége csökkent – számolt be korábban kérdésünkre Pál Tamás, az Eco-Csík Kft regionális hulladékgazdálkodási cég igazgatója. Rongálás nem történt, viszont a zártszelvényből készült konténerek néhány helyen már rozsdáztak, ezért kezelést igényeltek. A tapasztalatokat figyelembe véve javasolták a városnak további hasonló tárolók beszerzését. A döntés azóta megtörtént,

a város 36 hasonló konténert vásárol, és helyez el különböző övezetekben, ezek helyét még nem véglegesítették

– tájékoztatott érdeklődésünkre Lázár Péter, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője. Az új tárolók horganyzott zártszelvényből készülnek, a rozsdásodás megelőzése érdekében.

A Hargita megye több településén, köztük Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is hulladékgyűjtést és szállítást végző RDE Hargita Kft. is új megoldásokat igyekszik bevezetni – ismertette kérdésünkre Körösfőy Sándor igazgató. Ők viszont nem a zártság, hanem a nyitottság hívei, így

nemcsak a meglévő, ,,ketrecekbe” zárt hulladékgyűjtő pontokat számolják fel, hanem a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló harang alakú tárolóktól is megválnak.

A harang formájú hulladéktárolók cseréje következik Székelyudvarhelyen. Szempont a nyitottság is Fotó: Barabás Ákos

E lépésnek két oka is van, az egyik a hozzáférhetőség, a másik a könnyebb ürítés, és elszállítás. ,,Az új stratégiánk szerint szükségünk van 1 köbméteres kerekes műanyag konténerekre, ezeket fogjuk használni. Nem annyira tartósak, mint a fémből készültek, de könnyebben kezelhetők, tömörítős autóval üríthetők, nem kell ehhez darus autó. Csak egy darus autónk van a harangok számára, az emeléshez megfelelő hely kell, az autónak be kell férnie, el kell jutnia minden helyszínre” – sorolta az igazgató, aki szerint több szempont van, amelyek miatt Székelyudvarhelyen minden harang típusú tárolót le fognak cserélni. Úgy vélte, az új kukák könnyebben rongálhatók, de igyekeznek tudatosítani a lakosságban, hogy jelezzék, ha rongálást látnak.

Elmondta, Gyergyószentmiklóson az első fázisban megmaradnak a harang alakú tárolók, de mivel nincs elég belőlük, kibővítik a rendszert további 1 köbméteres kukákkal, majd rendre lecserélik a most használt tárolókat. Ez időbe telik, mert elég jól működik a meglévő rendszer – pontosított Körösfőy. A meglévőket felváltó 1 köbméteres kukák rendelkeznek fedéllel és bedobónyílásokkal, viszont nem lesznek lezárva. Az igazgató szerint ennek egy civilizált, európai városban nem látják értelmét, ugyanakkor

ha valaki egy zsákba gyűjti az újrahasznosítható hulladékot, azt nehéz egyenként begyömöszölni a nyílásokon, ezért a fedelet felnyitva is bedobhatja a kukába.

Ugyanez a helyzet a nagyobb kartondobozokkal is – említett egy másik példát.

Marosvásárhelyen egyelőre nem a különválogatott hulladék gyűjtésére használt tárolók cseréje, hanem a rendszer bevezetése a fő feladat, jelenleg ugyanis csak vegyes hulladékgyűjtésre van lehetősége a lakosságnak, és az is többször szünetelt a szolgáltató problémái miatt. A Maros megyei önkormányzat által létrehozott, hét övezetre osztott megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer részeként a 2. számú, Marosvásáhelyt, Nyárádszeredát és 16 községet magába foglaló térségben a hulladék szelektíven történő gyűjtésének és elszállításának biztosítására az Ecolect Közösségi Fejlesztési Egyesület tavaly és idén is írt ki közbeszerzési eljárást. A júliusban zárult utolsó licit viszont eredménytelen volt, mivel egyetlen értékelhető ajánlat sem érkezett. A közbeszerzési eljárást később megismételték, de eredményt még nem hirdettek. Maros megyében ez az egyetlen övezet, ahol még nem sikerült szerződést aláírni a szolgáltatóval.