A valóságban jóval több szülő dolgozhat külföldön, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak

Széchely István 2019. november 05., 09:10

A hivatalos adatok szerint mintegy másfél ezer Hargita megyei gyereknek dolgoznak külföldön a szülei, esetenként mindkettő, de a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjének feltételezése szerint a valóságban lényegesen magasabb a külföldön dolgozó szülők száma.

Leggyakrabban a nagyszülők vállalják a gyerekfelügyeletet, ha a szülők külföldre mennek dolgozni Fotó: Barabás Ákos

A polgármesteri hivatalok szociális osztályainak jelentései alapján 1478 olyan gyerekről tudnak a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon, akiknek szülei külföldön dolgoznak. Erről bejelentési kötelezettségük van a szülőknek, még akkor is, ha a két szülő közül az egyik itthon marad és ellátja szülői feladatait, tehát a gyerek felügyeletét. Mint azt Elekes Zoltántól, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk,

a közel másfél ezer gyerek többségének – 1352-nek – a felügyeletét valamely rokon látja el a szülők távolléte idején.

Ez adott esetben a nagyszülőket jelenti, de akár a másik szülő is lehet, amennyiben csak az egyik szülő vállalt munkát külföldön.

{A}

Közel másfél ezer hivatalos eset

A gyermekvédelmi igazgatóságnak 125 olyan esetről van nyilvántartása, amikor gyermekvédelmi intézkedéssel került/kerültek családi elhelyezésbe a külföldön dolgozó szülők gyereke/gyerekei – a korábban említettektől eltérően utóbbiak egyféleképpen már bekerültek a gyermekvédelmi rendszerbe, tudtuk meg Elekes Zoltántól. Az intézmény igazgatója elmondta: 

van egy kategória, amelyet nem számítanak be a statisztikákba: ők azok a gyerekek, akik már bekerültek a gyermekvédelmi rendszerbe – például azért, mert elhagyták őket a szüleik –, és a szülők azt követően távoztak külföldre.

Az összes, közel másfél ezer esetből, amelyről a gyermekvédelmi igazgatóságnak tudomása van, 970 azoknak a száma, amikor csak az egyik szülő vállalt munkát külföldön, 392 esetben pedig mindkettő, illetve 116 olyan eset van, amikor az egyedüli családfenntartó szülő dolgozik külföldön – tájékoztatott Elekes Zoltán. Kérdésünkre azt is közölte, hogy a jelenség mértéke lényegesen nem változott a múlt év azonos időszakának hivatalos adataihoz képest. Mindazonáltal ő úgy véli, hogy

a statisztika nem reális és a jelenség a valóságban jóval fajsúlyosabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

Fotó: Barabás Ákos

Ennek az lehet az oka, hogy az érintett intézményeknek nincs teljes rálátásuk a jelenségre,

a szülők egy része pedig nem jelenti be külföldi munkavállalását lakhelye polgármesteri hivatalának szociális osztályán, és az iskolában sem mindig derül fény arra, ha egy gyerek szülei elutaznak külföldre dolgozni.

Nem vezet komoly gondokhoz

A jelenség azonban – ellentétben a román vidékekkel – Hargita megyében nem jelentős, véli Demeter Levente. Az pedig egyáltalán nem jellemző a Hargita megyei megbízott főtanfelügyelő tapasztalata szerint, hogy a szülők külföldi munkavállalása komoly problémákhoz vezetne a megye oktatási rendszerében, a gyerekek fejlődésében, elmaradnának a tananyagban vagy kimaradnának az iskolából.

Ha elszigetelten elő is fordulnak kisebb problémák, azokat helyben megoldják, az iskolákból csak akkor jelentik az ilyen eseteket, ha meghaladja őket a probléma – de ilyen bejelentést nem kapott a tanintézetektől a megyei tanfelügyelőség, tudtuk meg a főtanfelügyelőtől.