Öt éve került vissza a tulajdonoshoz a marosvécsi Kemény-kastély

Antal Erika 2019. november 04., 18:43

Egész napos programmal várják november 9-én az érdeklődőket a marosvécsi Kemény-kastélyba, ahol az öt évvel ezelőtti kapunyitóra emlékeznek, bemutatják az épület múltját, és egyebek mellett azt is, hogy mi minden történt a 2014. szeptember 30-ai visszaszolgáltatás óta.

Szombaton színes program várja a látogatókat. Archív Fotó: Haáz Vince

Szekeres-Ugron Villő szervező, a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület Petőfi Sándor-ösztöndíjasa lapunknak elmondta, változatos programot kínálnak, a történelem, az irodalom, a zene, az erdélyi nemesi családok múltja és jelene iránt érdeklődők mind megtalálják a számukra érdekes előadásokat, kiállítást, koncertet.

A délelőtt tíz órakor kezdődő rendezvényt a kastély tulajdonosa és a szervező egyesület elnöke, Nagy Kemény Géza nyitja meg, majd Ördög Ferenc polgármester köszöntője után Nagy Gergely, a Kemény család képviselője és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke osztja meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Áldást mond Benkő Mihály református lelkész, és fellép a marosvécsi tánccsoport.

Az eltelt öt évről

Az eltelt öt évről és arról, hogy ez mit jelentett a több száz éves kastély életében, kerekasztal-beszélgetésen lesz szó. A szervezők elmondták, a visszaszolgáltatás óta számos rendezvénynek – irodalmi találkozóknak, koncerteknek, kiállításoknak, előadásoknak – ad helyet a várkastély. A tulajdonosok

arra törekednek, hogy a köztudatban minél ismertebbé váljon a hely, az épület, annak múltja és jelene,

ezt szolgálja a szombati rendezvény is, amely a program szerint ünnepibb, színesebb lesz valamennyinél.

Öt éve került vissza a Kemény család tulajdonába a marosvécsi várkastély. Archív Fotó: Haáz Vince

A programok közül Szekeres-Ugron Villő a Kemény János életét és életművét bemutató kerekasztal-beszélgetést emelte ki. Az egykori

kastélytulajdonos báróról mint lelkészről, nagyapáról vagy mint irodalomszervezőről, színházmecénásról, várúrról hallhatnak érdekességeket a résztvevők.

A meghívottak között Albert Mária Kemény János színházi tevékenységét ismerteti, Benkő Mihály a lelkészit, H. Szabó Gyula az irodalmi tevékenységéről beszél, Szabó Cserbán Rozália „Marosvécs uráról”, Vécsi-Nagy Zoltán pedig a mecénásról és a nagyapáról mesél.

Archív Fotó: Haáz Vince

Érdekesnek ígérkezik a délután három órakor kezdődő sajtóklub is, amelynek témája az erdélyi arisztokrácia javainak visszaszolgáltatása. Itt Csinta Samu újságíró, író, Gáspár Sándor, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, Gorbai Mária Melinda marosvécsi lakos és Pataky István, a Krónika főmunkatársa osztja meg tapasztalatait, Szucher Ervin, a Krónika újságírója moderálásával. 

A belépés ingyenes. A szervezők azt kérik, hogy mindenki az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzen, a teljes kastélyépület kifűtésére ugyanis nincs lehetőség.

{A}