Átadták a székelyudvarhelyi új szociális lakásokat

Kovács Eszter 2019. november 04., 15:49

Közel egyévnyi késés után átvehette a lakáskulcsokat a 48, új szociális lakásra jogosult székelyudvarhelyi család. A Cserehát lakótelepen már hónapok óta készen állt az újonnan épített tömbház, a gáz- és áramszolgáltató késlekedése miatt azonban késett a lakásátad&a

Késett ugyan, de nem múlott. Megfelelő minőségű lakásokat vettek át a kivitelezőtől Fotó: Erdély Bálint Előd

Csütörtökön a helyi önkormányzati képviselő-testület elfogadta, így hétfőn reggel már szerződés-aláírásra is hívta a polgármesteri hivatal a szociális lakásra jogosultakat. Túlságosan optimisták voltak, amikor tavaly ilyenkor a városháza Szent István-termébe verbuválták össze az érintetteket – ismerte el Gálfi Árpád polgármester. Akkor az alaprajzok szerint megtörtént a lakások beazonosítása és szétosztása, az esemény után azonban kiderült, hogy az épületben egyelőre se gáz, se villany nincs.

„Amikor a legrosszabb változatra gondoltam, akkor sem hittem volna, hogy ilyen sok időbe fog telni a lakások átadása. Leszámítva az amúgy sem egyszerű papírmunkát, az áram- és gázszolgáltató sem kevés meglepetést okozott számunkra azzal, hogy halogatásokkal, hitegetésekkel, mindenféle okokra való hivatkozásokkal késleltette a lakások átvételének időpontját” – hangsúlyozta a városvezető. 

{A}

A késésnek azonban előnyei is vannak – tudtuk meg –, hiszen időközben a tömbházak körüli térrendezés is befejeződött: nemcsak aszfaltozást végzett a kivitelező, hanem a parkosítás, térrendezés is elkészült, így szép, rendezett környezet várja a leendő lakókat. A két háromszintes lépcsőházban garzonok és kétszobás lakások vannak, a kivitelezés során pedig egy akadálymentesített lakrészt is kialakítottak, hogy megfeleljen kerekesszékkel közlekedő új lakójának.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Az is fontos szempont volt, hogy megfelelő minőségű lakásokat vegyünk át a kivitelezőtől. Pár hónappal ezelőtt is átvehettük volna, de a helyszíni szemlék során mindig találtunk még hibákat, javítanivalókat” – tette hozzá a városvezető, megjegyezve, hogy a lakrészek nyílászáróinak működésétől a takarításig mindenről gondoskodtak, az átadás után remélhetőleg csak apró problémák, javítási munkák adódnak majd. Egyébként

az is jó hír, hogy a lakásépítési program ezzel nem zárult le, a polgármester kilátásba helyezte, hogy az elkövetkezőkben újabb szociális és ifjúsági lakásokat építenek majd Székelyudvarhelyen.