Alaptalanok voltak a Ráduly elleni feljelentések, megszüntette a vizsgálatokat a DNA

Kovács Attila 2019. november 04., 09:07

A csíkszeredai polgármester és alpolgármester 2015-ben történt őrizetbe vételekor kiszivárogtatott összes gyanúsítást alaptalannak találta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), megszüntetve az akkor elkezdett vizsgálatokat.

A Szakszervezetek Művelődési Háza öt éve került Csíkszereda tulajdonába. Vizsgálták az adásvételt Fotó: Gábos Albin

A DNA vádjai alól nemrég első fokon felmentett Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester őrizetbe vételének napján, 2015. április 29-én a vádhatóság olyan gyanúsításokat szivárogtatott ki internetes portáloknak, amelyek kapcsán vizsgálatokat folytattak.

A feljelentésekre alapozott gyanúsítások egy részét a vádirat összeállításakor már alaptalannak nyilvánították, és a vizsgálatokat megszüntették.

Azonban néhány esetben – noha ezek sem jelentek meg a vádiratban – tovább vizsgálódott a hatóság. Azóta az is kiderült, hogy

a DNA az összes kiszivárogtatott ügyben megszüntette a vizsgálatot.

{A}

Hosszú ideig tartott

A leghosszabb ideig a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának helyi önkormányzat általi megvásárlását érintő kivizsgálás húzódott, melynek során több személyt is beidézett és kihallgatott a vádhatóság az elmúlt években. Ez az ügy egyébként a többi szivárogtatással ellentétben a vádhatóság által 2015. április 30-án kiadott közleményben is megjelent,

a gyanú szerint az ingatlant szándékosan alulértékelt áron vásárolta meg a helyi önkormányzat.

Noha vádemelés nem történt, az ügycsomót nem zárták le, a DNA még tavaly ősszel is azt írta érdeklődésünk nyomán, hogy a közérdekű információkra vonatkozó 2001. évi 544-es számú törvény alapján nem adhat tájékoztatást, mivel ez befolyásolhatja a folyamatban lévő vizsgálatot, illetve sértheti az érintettek törvényes érdekeit.

Ráduly Róbert Kálmán. Nem követett el törvénytelenséget a DNA szerint. Archív Fotó: Pinti Attila

A kivizsgálást végül idén januárban fejezték be, az ügyet ejtették

– ez derül ki abból a válaszból, amelyet a vádhatóság újabb érdeklődésünk nyomán küldött. A tájékoztatás szerint a döntést a Büntető törvénykönyv 16. cikkének 1. bekezdésére hivatkozva hozták meg, amely szerint az említett cselekedeteket nem bünteti a törvény, vagy a törvény által meghatározott büntetőjogi felelősség nem vonatkozik rájuk.

Az ügyészek azért döntöttek így, mert a felmerült bizonyítékok nem voltak elegendők ahhoz, hogy az ártatlanság vélelmét felülírják, nem győzték meg a vádhatóságot arról, hogy a kifogásolt cselekedetek léteztek és minden kétséget kizáróan büntetőjogi felelősséget vonnának maguk után

– írja a DNA. Hozzáteszik, hogy mivel kétségek merültek fel, amelyek a gyanúsítottak javára szolgálnak, ebben az esetben az ,,in dubio pro reo” – kétség esetén a vádlott javára kell dönteni – elve érvényesült.

Megalapozatlan gyanúsítások

Az már korábban, 2016 tavaszán, a Maros Megyei Törvényszék által rendelkezésünkre bocsátott vádirat-kivonatból kiderült, hogy több Ráduly ellen felmerült gyanúsítást a vádirat összeállításakor alaptalannak nyilvánítottak.

Ilyen volt az, hogy a polgármester nagyobb összeget kapott volna egy áruház építéséhez és a közúti rendezéshez szükséges építkezési engedélyek kibocsátásáért, illetve hogy pénzt kért volna egy mobilszolgáltatói szerződés megkötése érdekében.

2017-ben a DNA a korábban említett okokból lezárta a vizsgálatot azon feljelentések kapcsán is, amelyek szerint a városvezető pénzt fogadott volna el a csíkszeredai fizetéses parkolást üzemeltető cégtől, illetve más cégektől.