Egy hónap múlva tartják Gyergyószentmiklós városünnepét

Gergely Imre 2019. november 03., 11:56

Itthon és Magyarországon nagyvárosok ünnepein, rangos fesztiválokon fő műsorszámnak számítanak a gyergyószentmiklósi zenekarok fellépései. A sokezres tömegek előtt zajló nagykoncertek világát hozzák haza az idei gyergyószentmiklósi városnapokra.

Bagossyék nagy fesztiválok élményeit adják a gyergyószentmiklósi városnapoknak. Archív Fotó: Pinti Attila

A nevükhöz méltó színpadtechnika, hangzásvilág, hang és látványelemek növelik majd az élményt, azaz olyan koncerteket vehetnek részt a gyergyóiak, amilyenekkel eddig csak nagy fesztiválokon találkozhattak – ismertette Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere. Várhatóan azonban nem csak a helyiek szórakozhatnak a város főterén, hanem

sokan máshonnan is eljönnek, hiszen a No Sugarnak és a Bagossy Brothers Company-nak már nagy rajongótábora van.

Az idei Szent Miklós Napok december 5-én kezdődik, amikor a hagyományoknak megfelelően elsősorban a mikulást váró gyerekeknek szól a dal, fiatal és természetesen szintén gyergyószentmiklósi előadók koncertje által. És idén itt lesz először hallható az a dal, amely a városról, a városünnepre íródik, és amely a tervek szerint minden évben elhangzik majd a Szent Miklós Napokon.

Idén 10. alkalommal rendelkezik meg a Kárpát-Medencei Disznótoros Fesztivált. Archív Fotó: Pethő Melánia

A háromnapos városünnep egyik fő eseménye a Kárpát-Medencei Disznótoros Fesztivál lesz, amelyet idén a tizedjére tartanak. Idén új helyszínen, az a Kossuth Lajos utca felső, azaz a központ közeli szakaszán főzik majd az ételeket a benevező csapatok.

Egy hatalmas üstben több ezer adag készül majd egy olyan ételből, amelybe a Kárpát-Medence ízeit főzik majd össze a séfek.

Amint Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ vezetője elmondta, lezárult a programjavaslatok fogadása, és a beérkezett ajánlatokból ezekben a napokban állítják össze a végleges programot.

Idén is megtartják a Gyergyói Seregszemlét, ahol civil szervezetek, intézmények vonulnak fel.

A szervezők kérik, hogy minden csoport készüljön egy rövid, maximum 2 perces kreatív bemutatóval, (ez lehet zene, tánc, vagy bármi más is) amelyben megmutathatják, hogy ők milyen értéket képviselnek.

A zsűri a döntése alapján a legjobban teljesítő veheti át a vándordíjat, de fotók is készülnek, amelyeket Facebookon tesznek közzé, és amely szervezet fotója a legtöbb kedvelést kapja az év végéig, az a városi szabadtéri szilveszter során különdíjban részesül.

{A}