Bővül a mikházi régészeti kutatóközpont

Antal Erika 2019. november 03., 10:38

Új ingatlant vásárol Mikházán a Maros Megyei Múzeum a megyei önkormányzat támogatásával.

Mikháza határában tárták fel az egykori római castrumot Fotó: Gálna Zoltán

Soós Zoltán múzeumigazgató érdeklődésünkre elmondta:

a korábban vásárolt és tájmúzeumnak berendezett parasztház szomszédságában álló telket és a rajta álló házat veszik meg, amelyben régészeti kutatóközpontot rendeznek be.

Hozzátette, hogy a telek végében áll a római erőd sarokbástyája, amelyre az ásatások során leltek rá és amelyet idén július-augusztusban terveznek kibontani.

{A}

Az ingatlan értéke 53 ezer lej. A tervek szerint egy laboratóriumot alakítanak ki, hogy

a föld mélyéből előkerült tárgyakat ott tisztíthassák, helyreállíthassák, és egy másik laboratóriumot a régészeti anyagok elsődleges feldolgozására és leltározására, egy irodát a terepről gyűjtött adatok digitalizálására és feldolgozására, valamint egy raktárat a régészeti leletek átmeneti tárolására.

Mikházán 2011-től folyamatosak a régészeti ásatások. A falu határában egy 2-3. századi római castrum maradványaira bukkantak a kutatók. Az eddig előkerült leletek egy részét a régészeti parkban berendezett időkapszula kiállításokon lehet megtekinteni.

Római kori leletek Fotó: Antal Erika

A Maros Megyei Múzeum további 173 000 lejt kapott az önkormányzattól azoknak a Maros megye területén talált kincseknek a megvásárlására, amelyeket tavaly fémdetektorok segítségével fedeztek fel különböző magánszemélyek.

Három kincsleletről van szó, a nagyernyei dák kincsekről, a nyárádszeredai bronzkori kincsről, valamint a marosszentgyörgyi középkori leletről.