Ismét fejlesztenek a marosvásárhelyi repülőtéren

Antal Erika 2019. november 03., 21:03

A repülőgépparkoló kivilágítását szolgáló rendszer bővítését, valamint a kifutópálya meghosszabbítását tervezi a Transilvania Nemzetközi Repülőtér vezetősége, amelyhez a Maros megyei önkormányzat is megadta a jóváhagyását.

A forgalom növekedésére számítanak a beruházástól Fotó: Haáz Vince

Ahogy Peti András, a repülőtér igazgatója lapunknak elmondta, a világítás javítását célzó újabb beruházás az APRON2 repülőgép parkoló világítási rendszerére vonatkozik, amely

biztonságosabbá tenné a parkoló használatát rossz látási viszonyok esetén, ködös, esős időben, havazáskor is.

Jelenleg 350 méter a láthatóság, ami az újabb rendszernek köszönhetően jelentősen megnövekedne. Az intézkedéssel a 2014/139-es uniós rendelet előírásait is teljesítené a repülőtér. A befektetés ugyanakkor hozzájárulna a repülőtér forgalmának növekedéséhez is, hiszen lehetővé teszi, hogy a létesítmény több repülőgépet szolgáljon ki rossz időjárási viszonyok esetén. A beruházás összértéke 3 933 360,46 lej áfával együtt.

{A}

A kifutópálya kibővítésére Kerelőszentpál községhez tartozó 15 725 négyzetméteres területet vásárolnának meg.

Ennek a leltári értéke a szakértői felértékelés alapján 837 ezer lej. A vásárlást követően a pályát északi és déli irányban is bővíteni tudják, amely a tervek szerint ugyancsak a forgalom megnövekedését vonja maga után.