Nem hagyta annyiban a járata késését, kártérítést kapott a vasúttársaságtól

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 03., 11:22

A menetrend szerinti járat hat, illetve öt és fél órás késése miatt igényelt kártérítést egy gyergyószentmiklósi fiatalember a Román Állami Vasúttársaságtól. Igaz, ugyan, hogy az egész procedúra hosszadalmas volt, de az utasnak végül megítélte a kártérítést a vasúttársaság.&

Mivel nem hagyta annyiban, a következő utazását a CFR „fizeti”. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Precedens értékű kártérítést ítélt meg járatainak késése miatt a Román Állami Vasúttársaság egy gyergyószentmiklósi férfinak. A neve elhallgatását, történetének viszont széleskörű ismertetését kérő fiatalember elmesélte, hogy ez év május 8-án készült az országos vasúttársaság menetrend szerinti járatával Budapestre utazni. A szerelvény 21 óra 29 perckor kellett volna a gyergyószentmiklósi állomásra befusson, de ez nem történt meg.

Szinte óránként mondták, hogy indul a vonat az elakadás helyszínéről, Tusnád környékéről, de csak hajnali fél négykor érkezett meg. Hat órát várakoztunk az éjszaka közepén. Hűvös volt, sokan haza is mentek

– emlékezett vissza a történtekre a férfi. Egy héttel később, szintén szerencsétlen helyzet adódott, akkor a Budapestről hazafelé úton öt és fél órás késéssel számolt az utas. Kiderült, hogy előbbi alkalommal javítás miatt volt az elakadás Tusnád környékén, a második esetben Kolozsváron a mozdonnyal történt valami.

A férfi mindkét eset miatt kártérítést igényelt a vasúttársaságtól

„A kártérítés-igénylési űrlapot a gyergyószentmiklósi vasútállomásról kértem ki, az alapján, hogy tudtam, ha legalább kétórás késése van a járatnak, és ezt nem közölték a jegyvásárláskor, akkor kérhetek jegyár visszafizetést. Én 240 lejért vásároltam a hálókocsis jegyemet, így 120 lejt, az utazási költségem felét kellett megtérítse a CFR” – mondta a fiatalember. Az igénylést május végén fogalmazta meg.

A törvény szerint három hónap a kártérítés határideje, de mivel ennek elteltével sem kapott választ a vasútállomáson kifüggesztett utasok jogait soroló plakáton lévő nemzetközi telefonszámot hívta fel.

A panasztételre azt a választ kapta, hogy három napon belül elektronikus postán értesítik, hogy mi a teendője. Levél azonban egy hónap múlva sem érkezett, ezért a Román Vasúttársaság személyszállító egységét (CFR Călători) kereste fel telefonon, ahol ígéretet kapott a kártérítés odaítélésére.

A válaszlevél és a jegyek Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Készpénzt vagy vonatjegyet ítélnek meg kártérítésként

A kártérítési igénylésen ugyan készpénz visszafizetését kérte a gyergyószentmiklósi fiatalember, de mivel az utolsó telefonbeszélgetés alkalmával a kártérítés összegével megegyező értékű vonatjegyet is felajánlottak, ez utóbbi elfogadása mellett döntött.

Amúgy is sokat utazom, ezt a pénzt is jegyvásárlásra költöttem volna, ezért elfogadtam a két, összesen 270 lej értékű vonatjegyet, melyet egy éven belül használhatok fel

– ismertette a gyergyószentmiklósi férfi.

Amit az utasok jogairól tudni érdemes
A cfrcalatori.ro honlapon közzétett rendelkezés értelmében, amennyiben a vasúttársaság hibájából a vonat késve érkezik a célállomásra, akkor kártérítés kifizetésére köteles. Ha a késés 60 és 119 perc közötti időintervallumba esik, akkor a jegyár 25 százalékát, ha a késés 120 percnél több, akkor az érték 50 százalékát kell a társaságnak visszafizetnie. Kártérítést akkor nem fizet a CFR, ha a késést jegyvásárláskor jelezték az utasoknak, vagy ha az utaztató 60 percen belül megoldja az utasok továbbszállítását. A négy eurónál olcsóbb jegyek árát szintén nem téríti meg a társaság. A kártérítést legkésőbb két hónapon belül kell igényelni. Az ehhez szükséges okiratot a vasútállomások jegyirodáiban, vagy a vonatjegyeket árusító utazási irodákban lehet kérni, illetve le is lehet tölteni a társaság honlapjáról.