Elhullott vaddisznókat találtak, terjed az afrikai sertéspestis Erdővidéken

Bíró Blanka 2019. november 02., 16:30

Újabb két elhullott vaddisznó-tetemet találtak Erdővidéken, Bodos és Bardóc falvak határában.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Sikó-Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője portálunknak elmondta, hogy szombaton reggel Bodos határában, a 15-ös számú vadászterületen bukkantak egy vaddisznó-tetemre. A hatóság szakemberei kiszálltak a helyszínre, a boncolás után arra jutottak, hogy fennáll a sertéspestis gyanúja.

{K1}

Mintát vettek, amit elküldenek a laboratóriumba, a tetemet az állategészségügyi szakemberek felügyelete alatt elásták.

Délután újabb elhullott tetemet találtak Bardóc közelében, a 2-es számú vadászterületen. A főállatorvos elmondta, ez a terület még benne van abba a 13 négyzetkilométeres sugarú körzetben, amit felügyeleti zónának nyilvánítottak, mert korábban hat vaddisznónál mutatták ki a sertéspestis-vírusát. Azonban

ha ezekben az esetekben is a laboratórium visszaigazolja a kórt, akkor a felügyeleti zóna kiterjed, mert ezektől számítják az újabb 13 négyzetkilométeres körök központját.

{A}

Amint arról beszámoltunk, a felügyeleti zónában elrendelték minden vaddisznó, mintegy 300 egyed, és a medve kivételével minden ragadozó kilövését, hogy megállítsák a fertőzés terjedését.

Egész Kovászna megyében csökkenteni kell a vaddisznó-állományt, nem lehet több két négyzetkilométeren egy egyednél.

{K2}

Sikó-Barabási Sándor elmondta, a pestis terjedésével jár, hogy újabb és újabb vaddisznók hullnak el. Rámutatott: félő hogy Hargita megyét sem kerüli el a fertőzés, mert már közeledik a megyehatárhoz.