Egyelőre megoldódott a képzőművészek gondja Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. november 03., 09:41

Három évre köti a lakásgazdálkodási vállalat a marosvásárhelyi képzőművészekkel a bérleti szerződést a Bolyai tér 5. szám alatti ingatlanban működő műtermekre.

Három évre biztosított a műterem-használat Fotó: Haáz Vince

Ahogy azt korábban megírtuk, a Locativ Rt. azt kérte az önkormányzattól, hogy csökkentsék a bérleti szerződést öt évről egy évre. Ez a művészeknek nem felelt meg, hiszen nem érezték volna biztonságban műtermeiket, alkotói körülményeiket.

{K1}

Végül kompromisszumos megoldás született:

nem is öt év, de nem is egy, hanem három éves szerződéseket köt velük a lakásgazdálkodási vállalat. 

Makkai István: nem szeretnénk kiköltözni Fotó: Haáz Vince

A 25 képzőművész műtermének helyet adó 18. századi ingatlan a Bolyai tér 5. szám alatt található, vele szemben van a Bolyai Farkas Gimnáziumnak otthont adó műemlék épület, egykor abban működött a Vármegyeháza. Vasile Filimon, a Locativ igazgatója azzal magyarázta a rövidtávú szerződéskötést, mert a műemlék épület felújítását tervezi a városháza.

Ha sikerül európai uniós támogatáshoz jutni, akkor a művészeknek ki kell majd költözniük a műtermeikből.

Veress Gábor: szükség van a műtermekre Fotó: Haáz Vince

Csakhogy ők éppen ettől tartanak, vagyis, ahogy Makkai István szobrászművész lapunknak megfogalmazta, attól félnek, hogy ha egyszer onnan kiköltöztek, műterem nélkül maradnak. A lakásgazdálkodási hivatal igazgatója azonban azt is elmondta, erre is keresik a megoldást, hogy

a művészeknek továbbra is legyen, hol alkotniuk.

Az október végi tanácsülésen a Locativ azt kérte az önkormányzati képviselőktől, hogy egy évre köthessen szerződést és emelhesse a bért a műtermekért. A költségvetési bizottság tagjai is az egy éves szerződést javasolták, de béremelés nélkül.

A 18. századi épületben 25 képzőművész műterme található Fotó: Haáz Vince

Végül Vajda György RMDSZ-es tanácsos javaslatát fogadták el, aki az kérte, egyezzenek meg három évben és maradjon a helyiségekért fizetett összeg a mostani.

{A}