Menesztették Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert

Simon Virág 2019. október 31., 16:55

Cirkusszá dagadt a marosvásárhelyi helyi önkormányzati ülés, amelyen a 17 szavazattal menesztették Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert. Az érintett nem volt a teremben, de azelőtt hosszasan vádaskodott és bizonygatta, hogy jól végezte munkáját. Arról még nem született döntés, hogy lesz-e új magyar alpolgármester vagy sem.&a&l

Makkai: ez az én szavazatom, ennyivel károsította meg a Csiki Zsolt által vezetett sportiskola a várost Fotó: Haáz Vince

Az egyik legfontosabb napirendi pontja a tanácsülésnek az RMDSZ által benyújtott tervezet volt, amely Makkai Gergely RMDSZ-es alpolgármester menesztését kezdeményezte. Bár az alpolgármester a testület fele plusz egy szavazatával szerezte meg a tisztséget, a menesztéséhez már kétharmados többség kell. Jelenleg az RMDSZ-nek tíz tanácsosi szavazata van (egyik Makkai Gergelyé), négy van a szociáldemokratáknak (PSD), három a Szabad Emberek Pártjának (POL), négy a nemzeti liberálisoknak (PNL). Makkai Gergelyt menesztéséhez 15 voksra volt szükség.

A szavazás előtt az érintett alpolgármester szót kért, majd román nyelven hosszasan vádaskodott. Többek között azt mondta, hogy szégyenteljes esemény részese volt, amikor egy RMDSZ-es frakcióülésen kirakták az ülésről, hogy róla tárgyaljanak, szavazzanak.

Makkai azt állította, az RMDSZ-frakció tagjai utasítást kaptak, hogy fényképezzék le a titkos szavazást és küldjék el Csiki Zsolt frakcióvezetőnek, illetve a teremben levő Kovács Leventének, aki a Maros Megyei RMDSZ ügyvezető igazgatója. 

A szavazószámláló bizottság tagjai Fotó: Haáz Vince

Makkai megvádolta Csiki Zsoltot, azt állítva, hogy a számvevőszék szerint az általa vezetett sportiskola 99 499 lejjel károsította meg a városházát, ezt pedig vissza kell fizesse a város költségvetésébe. Majd

kezébe vette a Bibliát és megesküdött, hogy betartotta az ország törvényeit, az alkotmány előírásait, nem károsította meg a város lakóit, s soha semmi olyan egyezséget nem kötött, ami törvényellenes lenne. Majd kiment a teremből, hogy irodájában várja meg a szavazás végét.

 

Makkai Gergely a Bibliára esküdött, hogy betartotta a törvényeket Fotó: Haáz Vince

Több képviselő is szóvá tette, hogy Makkai Gergely le kellett volna mondjon, miután kiderült, hogy nem tud együttműködni a tanácsosokkal és nem tudja elvégezni a rábízott feladatokat. Radu Bălaș, a Szabad Emberek Pártjának egyik tanácsosa felemlegette, hogy Makkai Gergely kétszer is elutazott közpénzen Dél-Koreába, továbbá neki köszönhető az az együttműködési szerződés, amelyet a város egy kétes hírnevű vallási vezetővel kötött.

{A}

A PNL tanácsosai bejelentették, hogy ők nem vesznek részt a szavazáson. Végül megtartották a titkos szavazást, ezen 17 képviselő vett részt. A szavazatok megszámlálása után 17-en támogatták az RMDSZ tervezetét és jóváhagyták a menesztésre vonatkozó határozatot. A szavazást a tanácsteremben követő Kovács Levente érdeklődésünkre elmondta,

még nem született döntés arról, hogy lesz-e új alpolgármester vagy sem.

Makkai Gergelyt két éve választották meg alpolgármesterré, Sergiu Papuc szociáldemokrata alpolgármesterrel együtt, aki most egyedül fogja betölteni a tisztséget.