Bírálják a sertéspestis terjedése ellen kidolgozott tervet

Bíró Blanka 2019. október 30., 20:30

Szakmaiatlan intézkedésekkel próbálják megakadályozni az afrikai sertéspestis térnyerését, így fennáll a veszélye, hogy felborul a vadállomány egyensúlya az erdőkben – véli a bodoki vadásztársaság elnöke.

A fertőzött területen, Barót környékén ki kell lőni minden egyes vaddisznót. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A gyakorlatban megvalósíthatatlan az afrikai sertéspestis terjedésének megállítására kidolgozott akcióterv – szögezte le portálunknak Fodor István, a bodoki vadásztársaság elnöke. Rámutatott, az intézkedés magában foglalja, hogy a fertőzött területen, tehát Barót környékén ki kell lőni minden egyes vaddisznót, és a medve kivételével az összes ragadozót.

{K1}

Ugyanakkor Kovászna megye teljes területén ritkítani kell a vaddisznóállományt, legtöbb egy egyed maradhat két négyzetkilométerenként. Fodor István szerint mindez papíron jól mutat, ám nem életszerű: több buktatója is van, amiért a gyakorlatban nem lehet kivitelezni.

{A}

Egyrészt éppen a fertőzés terjedését fékezendő, betiltották a vaddisznók hajtóvadászatát, hogy az állatok ne meneküljenek el, és így távolabbra hurcolják a betegséget.

Lesből egyszerre csak néhány disznót lehet kilőni, a többi addig elszalad. Ilyen körülmények között, ha a vadászok mindennap kimennek disznóra lőni, akkor is egy év alatt tudják leteríteni a fertőzött területen élő mintegy 300 vaddisznót

– részletezte a vadásztársaság elnöke.

A másik buktató, hogy ha egyszerre több vadat ejtenek el, nincs hol tárolják. Az előírás szerint a fertőzött területen azonnal el kell ásni a meglőtt állatot, ám ahol csak ritkítják az állományt, hűtőkamrában kell tartani, amíg a laboratóriumi vizsgálatok eredménye visszaérkezik. A vadásztársaságoknak esetleg egyetlen hűtőládájuk van, ahová legtöbb két állatot tudnak elhelyezni. „A magyar állam támogatta a vadászokat, finanszírozta a hűtőkamarák megvásárlását. A román államtól csak feladatot kapunk, támogatást nem” – szögezte le Fodor István.

A ragadozók kilövése szintén rengeteg kérdést vet fel, hiszen a farkas, a hiúz, a vadmacska védett állat, a kilövése bűncselekménynek számít, a fegyvertartási engedélyt is bevonják. Egy kóbor kutyát sem lehet lelőni az erdőben, nemhogy farkast, erre nincs megoldás – szögezte le Fodor István. A szakember azt tartja az akcióterv leginkább ellentmondásos részének, hogy a medvét nem kell kilőni, mert az „nem terjeszti a kórt”.

A medve mindenevő, ez azt jelenti, hogy a sertéspestisben elpusztult vaddisznót is megeszi, és a medve jár be a lakott településekre, tehát nagy a valószínűsége, hogy éppen a medve hurcolja be a fertőzést a gazdaságokba. A medvét mégsem kell kilőni, viszont a farkast, a hiúzt, a vadmacskát, amelyek messziről elkerülik a falvakat, irtani kell

– mutatott rá a visszásságokra a vadászegyesület elnöke. Szerinte a szakmaiatlan intézkedésekkel felborul az egyensúly az erdőkben, ha minden egyes vaddisznót, és a medve kivételével minden egyes más ragadozót elpusztítanak. Amint arról beszámoltunk, Erdővidéken hat elhullott vaddisznó tetemében mutatták ki a vizsgálatok az afrikai sertéspestis vírusát, ezért a hatóságok több intézkedést, korlátozást bevezettek, hogy megfékezzék a betegség terjedését.