Tanévkezdés óta csak egy panaszt kapott az iskolakiflire a Hargita megyei fogyasztóvédelem

Széchely István 2019. október 30., 08:57

Javult a helyzet a tej-kifli program péktermékeire vonatkozó panaszokat illetően Hargita megyében az elmúlt év azonos időszakához képest. A szeptemberi tanévkezdés óta mindössze egy bejelentést kapott a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség a kifli minőségére vonatkozóan.

Nem panaszkodnak a termékekre a tanintézetekben. Többnyire helyi gyártók szállítják a tejet, kiflit Fotó: Kristó Róbert/archiv

Az iskolakezdés óta eltelt másfél hónapban egyetlen esetben kellett intézkedjen a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a tanulók iskolai tízóraiját biztosító tej-kifli program péktermékének a minősége miatt. Hivatalosan, írásban egy panasz érkezett be a hatósághoz az említett időszakban, azt a csíkszentmihályi iskolába járó gyerekek szülei küldték el a fogyasztóvédelemnek és a tej-kifli program péktermékének a minőségét kifogásolták – tájékoztatott Laurențiu Moldovan.

{A}

A fogyasztóvédelmi főfelügyelő helyettes elmondta, a közelmúltban kapott panasz kivizsgálásakor elvégzett helyszíni ellenőrzésen a kifli minősége nem volt megfelelő, az előírtnál kisebb volt a súlya is, és a szállítási időt sem tartotta be a péktermék forgalmazója, egy Kovászna megyei vállalkozás.

A tapasztalt hiányosságok miatt a fogyasztóvédelem 5000 lejre megbírságolta a céget.

Ezen kívül más panaszt nem kapott a hatóság a tej-kifli program termékeire vonatkozóan. Laurențiu Moldovan elmondta, folyamatosan végeznek ellenőrzéseket az iskolákban, és ez a tej-kifli program termékeire is kiterjed. De mostanáig kevés iskolát tudtak felkeresni, mert a napközikben végeztek ellenőrzéseket. Mindazonáltal

jobbnak értékeli az idei tanévet, mint az előzőt a kormánytízórai programmal kapcsolatos szabálytalanságok tekintetében. Ez pedig szerinte annak köszönhető, hogy idén többségében már helyi, azaz Hargita megyei vállalkozások szállítják a tej- és péktermékeket a tanintézetekbe. 

Tavaly számtalan panaszt kapott a hatóság, amelyek leggyakrabban az elkövetett szabálytalanságokról hírhedté vált tordai kifligyártó cég termékeire vonatkoztak. A sorozatos kihágások miatt – számtalan alkalommal penészes, az előírtnál kisebb kiflit vagy szavatossági határidő nélküli péktermékeket biztosított a szállítás gyakoriságára vonatkozó előírást is megszegve – több kistérség esetében is szerződést bontott a programot lebonyolító Hargita megyei tanács a tordai céggel tavaly.