Elütötte a vaddisznót, kiszállt az autóból, és őt is elütötték

Simon Virág 2019. október 25., 17:24

Úton átszaladó vaddisznót ütött el csütörtökön késő este egy sofőr Koronka és Ákosfalva között, a Vácmán-tetőn. Az ütközés után a gépkocsivezető kiszállt az autóból, hogy megnézze, mi történt. De nem viselt fényvisszaverő mellényt, így őt is elütötte egy másik sofőr.

Fotó: Facebook/Info Trafic/Vasile Silaghi

Úton átszaladó vaddisznót ütött el csütörtökön késő este egy 62 éves gépkocsivezető Koronka és Ákosfalva között, a Vácmán-tetőn. Mint a rendőrség sajtószóvivőjétől, Emanuela Ruginától megtudtuk,

az ütközés után a gépkocsivezető kiszállt az autóból, hogy megnézze, mi történt. De nem viselt fényvisszaverő mellényt, így elütötte egy 41 éves sofőr.

Az ütközés nyomán a gépkocsivezető enyhe sérüléseket szenvedett. A rendőrség vizsgálatot indított, a vaddisznót a helyi vadsztársaság szállította el.

Mint a vadásztársaság képviselőjétől, Vasile Silaghitól megtudtuk, péntekre virradóan nemcsak egy vaddisznót, hanem egy medvetetemet is el kellett szállítaniuk. A nagyvadat a Nyárádtő–Radnót közötti autópályán ütötték el.

Fotó: Facebook/Info Trafic/Vasile Silaghi

Ki fizeti a károkat?

Amennyiben az autóra CASCO-biztosítást kötöttek, ez általában fedezi az vadállatokkal való ütközés nyomán keletkezett károkat is – mondta el lapunknak egy biztosítótársaság képviselője. Ellenkező esetben a bíróság dönti el, hogy kit terhelnek a javítási költségek.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy ha 500–1000 lej alatti a kár, akkor a kárvallott azt bevállalja, mert nagyon nagy az utánajárás, amíg valakitől vissza tudja szerezni a pénzt. Ha ennél nagyobb, márpedig egy nagytestű állattal történő ütközés esetében várható, hogy komolyan megrongálódik a jármű, akkor attól kell a költségeket visszakérni, akihez a vadállatok tartoznak, tehát attól a vadásztársaságtól, amelynek a területén történt a baleset” – részletezte a biztosítási ügynök.

{A}

Az érintett gépkocsivezető rendszerint a saját pénznén javíttatja meg az autót, majd a bíróságon kérheti, hogy döntsék el, kit terhelnek a költségek. Viszont a vadásztársaságok is kártérítést kérhetnek, hiszen a gépkocsivezető elütött egy hozzájuk tartozó állatot, amelynek az értéke szintén több ezer euró lehet. De lehetséges, hogy az útügyi igazgatóság vonható felelősségre a balesetért, és az okozott kárt tőlük lehet visszaszerezni – például abban az esetben, ha az útszakaszra nem volt kitéve tábla, hogy vadállatok is átszaladhatnak az úttesten. Minden esetben a bíróság dönt erről a kérdésről, és az ügyintézés időigényes.