A déli órákra teljesen helyreáll a vízszolgáltatás

Széchely István 2019. október 25., 11:18

Helyreállt a vízszolgáltatás Székelyudvarhely nagy részén, a déli órákig a magasabban fekvő városrészekben is újra lesz vezetékes víz. Az áramszolgáltatás szakadozása miatti feszültségsokkoktól omlott össze a víztisztító állomás automatizált rendszere.

Órákba telt a meghibásodás miatt kiürült medencék feltöltése, hogy újraindulhasson a szolgáltatás Fotó: Farkas Antal

Vízellátás nélkül maradt az egész város csütörtök estétől, a szolgáltatás csak a reggeli órákban kezdett újraindulni, de a magasabb utcákban néhol még péntek délelőtt sincs víz.

Volt egy nagyobb áramkiesés, azalatt leürült a készvíz-tartalékunk, majd amikor visszaadták az áramot, akkor újraindultunk, de rögtön megint elvették, és ennek a többszöri megismétlődése azzal a következménnyel járt, hogy meghibásodás történt az automatizálásban a vízműnél. Annak a megjavítása eltartott éjjel háromig, a víztermelés újraindult, de reggel körülbelül hét óra magasságában tudtuk visszaadni a városnak a vizet

– tájékoztatott Izsák Attila Levente, a vízszolgáltató Harvíz Rt. székelyudvarhelyi munkapontjának a vezetője.

{K1}

Kérdésünkre elmondta, a meghibásodás éjjeli elhárítása után több órába telt, amíg annyi vizet meg tudtak tisztítani, hogy újra elkezdhessék a város vízellátási hálózatának a feltöltését, továbbá a légtelenítéseket is el kellett végezzék, de szerencsére ezzel jól haladtak, így

reggel nyolc órakor a Bethlen-negyedben már újra folyhatott a víz a csapokból.

A magasabban fekvő városrészekben, tehát a Tábor-negyedi nyolcemeletes tömbházakban, a Csalóka-dombon, illetve Szombatfalván, a magasabb utcákban – például a Lejtő, illetve a Templom utcában – a déli órákban állhat helyre a vízszolgáltatás.

{A}

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy várható-e újabb szolgáltatáskiesés, Izsák Attila Levente azt mondta, a vízszolgáltatónál műszaki szempontból elhárultak az akadályok, ez csak az áramellátástól függ. Tudomásuk szerint egy, a Csereháton történt áramszolgáltatási meghibásodás vezetett az egész várost érintő vízellátási problémához, és úgy tudja, azt még nem tudta elhárítani az áramszolgáltató vállalat. Ha viszont az áramszolgáltatási hálózat táplálásában újabb szakadozások lesznek, előfordulhat újabb zavar a vízszolgáltatásban is.

A víztisztító állomáson szünetmentes tápok működnek, és a feszültségingadozások ellen jó védelmi rendszer van, de a sokkokat ezek sem mindig bírják.

Egy áramkiesést követően legalább fél órába telik az automatizált rendszer újraindítása, ám ha eközben ismételten leáll, majd újraindul az áramszolgáltatás, ez a folyamat összeomlik és elölről kell kezdeni mindent. Bonyolultabb a helyzet annál, minthogy egy generátorral meg lehessen oldani – válaszolta az esetleges áthidaló megoldásokra vonatkozó kérdésünkre a víztisztító állomás vezetője.

Megkeresésünkre cáfolta a csereháti meghibásodásról szóló értesüléseket Demeter Gábor, az áramszolgáltató vállalat székelyudvarhelyi kirendeltségének a vezetője. Arról tájékoztatott, hogy a Budvár utcában hibásodott meg csütörtök délután egy húszezer voltos vezeték, az miatt nem volt áram egy ideig a víztisztító állomáson sem, illetve 16 órától 19 óráig főként a II. Rákóczi Ferenc, valamint a Budvár utcában. Demeter Gábor szerint azonban a vízszolgáltatás szünetelése nem lehetett a Budvár utcai vezetékprobléma következménye.

Attól, hogy a villany el volt véve bizonyos időközönként, a vízszolgáltatás még kellett volna működjön

– mondta megkeresésünkre. Kérdésünkre azt is közölte, a Budvár utcai vezeték meghibásodásának a helyét sikerült kimérniük csütörtök este, a hiba elhárítása azonban még folyamatban van.