Üresen maradt a tanácsterem, nem szavazhattak a költségvetésről

Simon Virág 2019. október 24., 20:30

Az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja mellett a Szociáldemokrata Párt tanácsosai sem vettek részt a csütörtök délutánra összehívott rendkívüli marosvásárhelyi tanácsülésen, így azt nem is tartották meg.

Minden elő volt készítve, de nem jöttek el a tanácsosok Fotó: Haáz Vince

A huszonkét marosvásárhelyi önkormányzati képviselőből mindössze hat jelent meg csütörtökön a költségvetés-kiegészítés megszavazására összehívott rendkívüli ülésen: ott volt a két alpolgármester és négyen a Nemzeti Liberális Párt részéről.

A határozatképességhez szükséges létszám hiányában az ülés elmaradt.

A marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Levente a Székelyhonnak jelezte, azért maradtak távol a tanácsosaik az október  24-ei sürgősségi ülésről, mert a város vezetősége ismételten olyan költségvetés-kiegészítést terjesztett elő, amely szerintük nem felel meg a pénzügyi valóságnak.

Az RMDSZ szerint a városvezetés nemcsak a kormánytól kapott 24 millió lej felhasználását terjesztette be, hanem ennek sokszorosát akarta megszavaztatni, olyan összeget, amire nincs fedezete a városnak.

„Az RMDSZ tanácsosai a rendkívüli tanácsülés előtt tartott szakbizottsági gyűlésen kérték, hogy csak az államtól kapott 24 millió lejről döntsenek. A polgármester azonban nem vette figyelembe kérésüket. Idén, a város eddigi bevétele 225 millió lej volt, ami közel sem fedezi a városvezetés által eddig betervezett kiadásokat. A benyújtott költségvetés-kiegészítéssel ismét több évre adósítanák el a várost, hiszen újabb 230 millió lej kötelezettségvállalást terjesztettek elő. Az RMDSZ hónapok óta, hangsúlyozza, hogy ez az út nem járható. Véget kell vetni a felelőtlen gazdálkodásnak és eszement költekezésnek” – magyarázta Kovács. A megyei RMDSZ szerint az intézményhálózat és a közszolgáltatások fenntartása a legfőbb prioritás.

{A}

A Szabad Emberek Pártjának egyik tanácsosa, Radu Bălaș a Székelyhonnak elmondta, azért nem vesznek részt a költségvetés-kiegészítést napirendre tűző tanácsülésen, mert ők nem szavazták meg az idei költségvetést, és a korábbi kiegészítésekkor is lekapcsolták szavazógépeiket, amikor erről kellett szavazni.

A városvezetés részéről a polgármester tanácsadója,

Claudiu Maior felháborítónak tartja, hogy nem jött el a tanácsosok nagy része, hiszen a városnak a számláján van 24 millió lej, amit el kell költeni.

Az RMDSZ nyilatkozatára reagálva a polgármester tanácsosa kijelentette: sok félretájékoztatás van benne. Példaként említette, hogy az RMDSZ a város eladósításáról beszélt, holott az általuk említett összegből 140 millió lej uniós pályázatokon nyert összeg. A tanácsosoknak tudniuk kell, hogy ezt kötelező módon bele kell foglalni a költségvetésbe, mert másképp nem kaphatják meg.