Új megközelítés: nézzük csak meg, mennyibe kerülnek a román feljelentők által kiprovokált perek

Bíró Blanka 2019. október 24., 18:07

Diszkrimináció miatt jelentette fel egy bukaresti polgár Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert. A panaszt elutasították, de jó apropó arra, hogy megnézzék, mennyibe is fájnak anyagilag a román nemzetféltők, a Tanasă-félék által kiprovokált perek.

Székely zászló a csíkszeredai megyeházán. Kitűzni sokkal olcsóbb volt, mint levenni. Perköltségek, idő, idegesség. Archív Fotó: Veres Nándor

A nemzetféltő román polgár tavaly egy 2017-ben, a helyi magyar nyelvű napilapban megjelent interjú miatt fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A Háromszék napilapban közölt interjúból részleteket fordított le román nyelvre, és az zavarta, amikor az újságíró a városban tapasztalható román népességcsökkentésről kérdezte a polgármestert. A városvezető a téma kapcsán arról beszélt, hogy a románok azt szeretnék elérni, Sepsiszentgyörgy román többségű város legyen, mert úgy gondolják, akkor majd nem mennének el innen a fiataljaik. Márpedig erre elég kevés esély kínálkozik, hiszen a „közelben nagyon erős mágnesek működnek” a románság számára, Brassó és Bukarest.

Ami a román alpolgármester esetleges kinevezését illeti, a polgármester úgy nyilatkozott, hogy továbbra is tartja magát a korábbi vállalásához, és

abban a pillanatban, amint a rendőrség, csendőrség, tűzoltóság vezetésében és állományában is érvényesül a város magyarságának 75 százalékos aránya, indítványozni fogom a román alpolgármester kinevezését.

Addig azonban senki ne várja el, hogy feladjuk ezeket a tisztségeket a magyarság egyetlen bástyáját jelentő önkormányzatokban.”

{A}

A román polgár ezeket a részleteket mellékelte a feljelentéséhez, amikor egy év után jogorvoslatot kért, azonban az Országos Diszkriminációellenes Tanács a napokban közölte:

az interjúban elhangzottak a szólásszabadság jegyében nem tekinthetők diszkriminatívnak.

Antal Árpád a mai sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy alapfokon pert nyertek Dan Tanasă „hivatásos feljelentő, megélhetési provokátor” ellen, aki azt kérte a bíróságtól, hogy semmisítsen meg két, tavaly neki címzett átiratot, mert azt kétnyelvű fejléccel küldte ki a hivatal. Ugyanakkor azt is kérte, a bíróság rendelje el, hogy az önkormányzat ne adhasson ki egyetlen dokumentumot sem román–magyar fejléccel.

Egy ilyen per azzal jár, hogy az önkormányzat jogásza elutazik Bukarestbe, eltölt ott egy munkanapot, amíg foglalkozhatna a város valós, komoly ügyeivel

– szögezte le Antal Árpád. Hozzátette, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet és a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet készít egy tanulmányt, hogy mennyibe kerül a többnyelvűség, hiszen a többletköltséget az államnak kellene fedeznie. Ebben azt is

megvizsgálják, mennyibe kerülnek a román feljelentők által kiprovokált perek.