Télen sízni, nyáron „szánkózni” lehet Borszéken

Gergely Imre 2019. október 23., 20:55

A borszéki Reménység sípályát mostantól csaknem egész évben, 9-10 hónapon át lehet használni a gyimesi sípályához hasonlóan. Míg télen síléceken, addig a hómentes hónapokban bobpályán lehet siklani.

Fotó: Gergely Imre

Május közepén írta alá a finanszírozási szerződést a turisztikai minisztérium és Borszék város önkormányzata a nyári bobpálya megépítésére vonatkozóan, és október 23-án hivatalosan is átadták a létesítményt.

Ez a második olyan létesítmény a gyimesi bobpálya után, amely egy sípálya területén, annak a felszereltségét használva működik, azaz a sífelvonó húzza fel a szánkókat a hegyoldalon, hogy onnan leszáguldjanak, akár 40 kilométer/óra sebességgel.

Fotó: Gergely Imre

Amint a megnyitón Mik József, Borszék polgármestere elmondta, ezzel a pálya a jelenlegi 3-3,5 hónap helyett 9-10 hónapig kínál élményt a vendégeknek.

Azt remélik, ezáltal újabb turistákat vonzanak a fürdővárosba, és az új szolgáltatásnak köszönhetően hosszabb ideig fogják itt tölteni az idejüket.

Az eseményen felszólalt Bende Sándor, parlamenti képviselő, és Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke is, a turisztikai minisztérium részéről pedig Maria Avram a projekt ellenőre volt jelen.

Fotó: Gergely Imre

Elhangzott, rekordidő, négy hónap alatt készült el a beruházás, ami mostantól egy hét alatt ősszel szét- illetve tavasszal összeszerelhető lesz.

A beruházás összértéke 4,480 millió lej, ennek 90 százalékát a minisztérium finanszírozta, 10 százalékát a helyi önkormányzat kellett előteremtse, és ezt a megyei önkormányzat támogatása biztosította.

A bobpályát a hétvégén három napig ingyenesen próbálhatták ki az érdeklődők és erre volt alkalom a hivatalos megnyitó után is. Gyerekek és nagymamák is éltek a lehetőséggel, láthatóan mindenkinek kellemes tapasztalatot jelentett.

Fotó: Gergely Imre

A felvonó 570 méter hosszan húzza fel a szánkókat, lefele pedig 930 méter a lesiklás, és ez 4-6 perc alatt tehető meg.

A létesítményt a helyi önkormányzat cége fogja működtetni, és az előzetes számítások szerint nagyobb jövedelmet fog hozni, mint a téli hónapokban a sípálya. Idén ősszel még 2-3 hétig fog működni, gyerekek 5, felnőttek 10 lejért használhatják egy alkalommal. Azonban nem az a fő cél, hogy ez hozzon plusz jövedelmet a városnak, hanem az, hogy az idegenforgalom fellendítéséhez hozzájáruljon. Ezért terveznek a közelben kalandparkot, mászófalat és jégpályát is – mondta el Mik József.

{A}