A magyar nép bátorságát az egész világ megcsodálta

Barabás Hajnal 2019. október 23., 15:16

Ma is folytatódik a magyar, székely nép szabadságharca, ma is meg kell küzdeni a megmaradásért, a szebb jövőért – hangzott el a csíkszeredai Kalász lakótelepi kopjafánál megszervezett ünnepségen, ahol az 1956-os forradalmi események 63. évfordulóján emlékeztek meg a szabadságharcosokról.

Fotó: Gábos Albin

Kelemen Csongor, az ’56-os Vitézi Rend törzskapitánya a csíkszeredai Kalász lakótelepi kopjafánál tartott szerdai megemlékezésen elmondta, hálás, hogy ma is jelen lehetnek és tiszteleghetnek az 1956-osok emléke előtt.

„Hatvanhárom évvel ezelőtt hatalmas bátorság és hazaszeretet kellett legyen a fiatalok szívében, hogy Molotov-koktélokkal szembeszálltak az orosz nagyhatalom tankjaival. Reméljük, hogy az elkövetkező generációk, ahogyan most mi is, minden évben ezen a napon itt lesznek, hogy fejet hajtsanak e hősök előtt – fogalmazott.

Fotó: Gábos Albin

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere ünnepi felszólalásában kiemelte, az 1956-os forradalom és szabadságharc idején felmutatott bátorsága a magyar népnek az egész világ csodálatát kivívta. Az eseményekből az erdélyi magyarság is kivette részét a saját lehetőségei szerint, azonban a forradalom leverése után, akárcsak Magyarországon, itt is megtorlás következett, a Securitate többeket börtönbe vettetett. „Csakhogy

a koncepciós perek, nemzetünk ellehetetlenítése azóta is folytatódik, még az 1989-es rendszerváltás után harminc évvel is meghurcolják vezetőinket, elveszik iskoláinkat, megtiltják zászlóink használatát. Szabadságunkért ma is minden nap kell harcoljunk,

azáltal, hogy többet tanulunk, többet dolgozunk, és jobbak, ügyesebbek leszünk mint mások. Dolgozzunk egy szebb magyar, székely jövőért, hogy az 1956-os hősök áldozata ne legyen hiábavaló” – hangsúlyozta Füleki.

Fotó: Gábos Albin

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt részéről szintén arról beszélt, hogy a harc a szabadságért számunkra ma sem ért véget. „Láthatjuk, hogy testvéreink ártatlanul börtönben sínylődnek, holtaink sírjaikban sem nyughatnak, továbbra is

másodrendű, megtűrt polgárai vagyunk ennek az államnak,

közösségi javainkat nem adják vissza, minden kampány első számú célpontjai vagyunk, folyamatosan támadják iskoláinkat” – sorolta. Tőke Ervin hangsúlyozta, nekünk, akiknek fontos még a magyar szó és dal ezen a földön, itt, bátraink emléke előtt esküt kell tennünk önmagunknak, hogy – Bethlen Gábor Erdélyország fejedelmét idézve –

mindig megtesszük, amit lehet.

„Emeljük magasba a zászlót most vasárnap, a székely autonómia tüzeinél, és támogassuk aláírásunkkal az SZNT polgári kezdeményezését a nemzeti régiókért, hogy zászlónkat Európa minden szegletében lássák és elismerjék! Tegyünk fogadalmat itt és most önmagunknak, hogy mi sem hagyjuk elveszni a magyar iskolát, a székely szabadságot és a reményt!” – zárta beszédét Tőke Ervin.

{P14}

A megemlékező ünnepségen beszédet mondott még Kelemen Szabolcs 1956-os utód, Nagy Benedek volt politikai fogoly, és verset szavalt Szilágyi Árpád, a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetségének elnöke. Darvas-Kozma József római katolikus plébános és Solymosi Alpár unitárius lelkész pedig a közös imádságot vezette. Az ünnepségen közreműködött a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar.

Végül a Kalász lakótelepi kopjafát, amelyet több mint húsz évvel ezelőtt a Németh Géza Egyesület, valamint a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetsége állíttatott, megkoszorúzták, fejet hajtva és tisztelegve a hősök emléke előtt.