Bíró Sándor ezüstérmes lett az ACO sakkvébén

Dobos László 2019. október 23., 14:38

Öregbítette Székelyföld hírnevét a sakkozók világában a csíkszeredai Bíró Sándor, aki idén is érmes lett Görögországban, az ACO sakkszervezett szenior világbajnokságán.

A Kréta szigetén megrendezett vb dobogósai. Jobbról a második Bíró Sándor Fotó: ICO

Krétán, Görögország legnagyobb szigetének patinás Fodele Beach szállójában rendezték meg október 14–23. között a szenior sakkozók ACO-világbajnokságát. A nagy érdeklődésnek örvendő versenyt a német szervezők tavaly indították útjára az 50 év feletti, de 2400 Élő-pont alatti sakkozók számára.

A tavalyi első rendezvény 2400 alatti főcsoportjában Bíró Sándor nemzetközi mester világbajnoki címet szerzett.

{A}

Idén 19 ország 178 sakkozója hét értékcsoportban küzdött egymással. A vébére Hargita Megye Tanácsának támogatásával kiutazott Bíró Sándor ezúttal ezüstérmes lett.

Az Élő-pontszám alapján Székelyföld képviselője a B csoportba nevezett be, ám a rendezők a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is a főcsoportba sorolták.

Bíró az A csoportot mindvégig vezette (6 forduló után pontelőnnyel is), de az utolsó fordulóban fölényes állásban vesztőt húzott a szlovén színekben versenyző Suad Osmanbegovic FIDE-mester ellen, aki így aranyérmes lett. A bronzérmet az amerikai William Kelleher FIDE-mester szerezte meg.

Bíró Sándorra két újabb világverseny vár. A hét végén Németországba utazik, ahol részt vesz a 23. Bajor Nyílt Sakkbajnokságon. A több mint 500 részvevőt felvonultató viadalt felkészítőnek szánja az év legnagyobb megmérettetésre, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szenior világbajnokságára, amelynek november 11–24. között a román főváros lesz a házigazdája.

A bukaresti veterán vébére 54 ország 350 sakkozója nevezett be, köztük a legendás grúz Nona Gaprindasvili.

Mi az ACO?

A német Lothar Hirneise felismerte azt a tényt, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE világbajnoki rendszere mellett esélyt kellene adni másoknak is a világbajnoki cím megszerzésére. Két fia (az SF Deizisauban játszó Tobias és Jens) segítségével megalapította az ACO-t (Amateur Chess Organization). Hat évvel ezelőtt Dubajban rendezték az első ACO-versenyt.