Indítják a vébére való kijutást

Józsa Csongor 2019. október 23., 11:05

A magyar és a román teremlabdarúgó-válogatott arra készül, amit még egyszer sem vitt véghez: a szakág világbajnokságára kijutás. Előbbiek Olaszországban, utóbbiak hazai környezetben selejteznek.

Egy hete együtt készül a román nemzeti együttes Fotó: Facebook/Futsal Romania

Jövő évben Litvánia ad otthont a vébének, a négyévente rendezett sporteseményre az öreg kontinensről hat nemzeti együttes juthat ki. Az európai mezőny a Main Rounddal folytatja – az előselejtezőket már megtartották. Az utolsó kör lesz a főselejtező, az Elite Round.

Mind a magyar, mind a román nemzeti együttes most kapcsolódik be a selejtezőkbe. Négyes csoportokban zajlanak a küzdelmek, az első kettő jut tovább. A magyarok Olaszországba utaznak, Eboliban lépnek pályára, a házigazda mellett Fehéroroszország és Anglia lesz az ellenfelük. A románok rendezők, Piatra Neamțon fogadják Kazahsztánt, Albániát és Hollandiát.

Fotó: MLSZ.hu

A román futsalválogatott szövetségi kapitányának, Robert Lupunak nagy álma, hogy világbajnokságon szerepeljen. Ezt játékosként nem tehette meg, most edzőként vezetné ki csapatát. A keret egy hete már Piatra Neamțon hangol.

A szakember szerint a hollandok elleni meccs a kulcsfontosságú. „Amennyiben ezt behúzzuk, akkor 60 százalékban már a következő körben vagyunk. Kiélezett meccsre számítok, velük szemben a mérleg egy győzelem, egy vereség és két döntetlen. Az albánokkal szemben nyernünk kell, a kazahok más szintet képviselnek, ne feledjük el, a legutóbbi Eb-n bronzérmet szereztek” – foglalta össze az ellenfelek erejét a szövetségi kapitány.

A keret gerincét azok a játékosok alkotják, akik az elmúlt években sokszor képviselték az országot a nemzetközi tornákon. A két székelyföldi együttes közül a címvédő Csíkszeredai Imerial Wet adja a legtöbb sportolót, ötöt, míg az FK Székelyudvarhelytől Mánya Szabolcs kapott behívót.

Az Elit körben ismét csoportkör lesz: négy négyes csoport. Az itteni csoportgyőztesek egyenes ágon kijutnak a világbajnokságra, míg a második helyezetteket két párba sorsolják, ezen párharcok győztesei is részt vehetnek a jövő évi megmérettetésen. Európát hét csapat képviselheti, a selejtezőkből csak hat együttes jut ki, a hetedik a rendező Litvánia lesz.

A románok szerdán, a magyarok csütörtökön indítják a vb-selejtezőt.

{A}

Teremlabdarúgó vb-selejtező

A román válogatott kerete:
Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (Galaci United) – kapusok; Cristian Matei, Szőcs László, Bogdan Covaci, Sávio Valadares, Adrian Pânzaru (mind Csíkszeredai Imperial Wet), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (mindketten Galaci United), Felipe Oliveira (Feldi Eboli, Olaszország), Mánya Szabolcs (FK Székelyudvarhely), Ionuț Movileanu (Dunărea Călărași), Ique Ribeiro (Cartagena, Spanyolroszág), Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis, Portugália) – mezőnyjátékosok. Szövetségi kapitány: Robert Lupu.

A román csapat mérkőzései:
október 23-án, szerdán a hollandokkal;
október 24-én, csütörtökön az albánokkal;
október 26-án, szombaton a kazahokkal.
A kezdési időpont minden esetben 19 óra, a meccseket élőben közvetíti a FRF TV YouTube-csatornája.

A magyarok kerete:
Alasztics Marcell, Sásdi Bálint (mindketten Haladás VSE), Varsányi Áron (Rubeola FC) – kapusok; Dávid Richárd (MFC Prodexim Kherson / Ukrajna), Horváth Szabolcs, Horváth Norbert (mindketten Rubeola FC), Komáromi Péter (Futsal Veszprém), Nagy Imre, Rábl János (mindketten MVFC Berettyóújfalu), Pál Patrik (Dunaferr SE), Vas Ádám, Dróth Zoltán, Hajmási Milán (mindhárman Haladás VSE), Siska Gergő (Nyírgyulaj KSE) – mezőnyjátékosok. Szövetségi kapitány: Turzó József.

A magyar csapat mérkőzései:
október 24-én, csütörtökön az angolokkal;
október 25-én, pénteken a fehéroroszokkal;
október 27-én, vasárnap az olaszokkal.
A kezdési időpont minden esetben 18 óra.